Lica sa oštećenjem vida diskriminisana na izborima

Predsjednika DIK-a Aleksa Ivanovića kazao da “nema sumnje da je to propust i moj, i Komisije”

3884 pregleda 29 reakcija 6 komentar(a)
Neophodno unaprijediti šablin za glasački listić, Foto: Boris Pejović
Neophodno unaprijediti šablin za glasački listić, Foto: Boris Pejović

Na parlamentarnim izborima održanim 30. avgusta došlo je do diskriminacije lica sa oštećenjem vida po osnovu invaliditeta, u pogledu ostvarivanju prava na tajnost glasanja, utvrdila je institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Savez slijepih Crne Gore (SSCG) podnio je pritužbu koja se odnosi na Državnu izbornu komisiju (DIK) zbog neposredne diskriminacije i povrede prava tajnosti glasanja osoba sa oštećenim vidom, prilikom korišćenja šablona za glasački listić na posljednjim izborima.

U pritužbi je, u bitnom, navedeno da je Zakonom o izboru odbornika i poslanika propisana obaveza posjedovanja šablona za glasanje osoba oštećenog vida na svim biračkim mjestima, ali da je primjena šablona pokazala da on ima ozbiljne nedostatke.

“Šablon nije imao metalne prstenove na prorezima, zbog čega je ostajao trag olovke; da su prorezi, zbog veličine glasačkog listića i veličine slova, bili jako mali, zbog čega je čin glasanja i zaokruživanja preferiranog broja bio veoma otežan ili čak neizvodljiv, da se prorezi na šablonu nisu poklapali sa brojevima na glasačkom listiću, što je moglo dovesti do proglašenja takvog listića nevažećim”, navodi se u pritužbi.

SSCG se poziva i na podatke Centra za monitoring i istraživanje (CEMI), čiji su posmatrači pratili izborni dan i utvrdili da na 17 odsto biračkih mjestima uopšte nije bilo šablona.

Iz Saveza slijepih su napomenuli i da su neposredno prije izbora održani treninzi za predstavnike DIK-a i svih opštinskih izbornih komisija na kojima su predstavljeni predlozi za unapređenje šablona za glasanje.

Izjašnjenjem predsjednika DIK-a Alekse Ivanovića nije osporena osnovanost pritužbe. On je, između ostalog, kazao da “sam problem nije prepoznat kada je trebalo da bude i tu nema sumnje da je to propust i moj i komisije”.

“Ono što je nesumnjivo je da smo prepoznali važnost svih predloga Saveza, ostvarenju istog prišli posvećeno, iskreno i odgovorno, nažalost rezultat nije bio onakav kako se planiralo. Svjesni svega, smatramo da se ova pitanja trebaju u narednom periodu riješiti i izmjenom pravila, koje usvaja komisija, ali isto tako pokušati kroz proces izmjene Zakona, unaprijediti ostvarivanje i prava slabovidih lica, ali i prava svih osoba sa invaliditetom. Koristim priliku da i na ovom mjestu izrazim žaljenje i izvinjenje, jer nismo uspjeli u nedvosmislenoj namjeri”, navodi se u izjašnjenju.

Zamjenica zaštitnika Nerma Dobardžić dala je tri preporuke DIK-u, među kojima je i da u cilju obezbjeđivanja potpune tajnosti glasanja lica sa oštećenjem vida preduzme mjere kako bi šablon za glasački listić bio unaprijeđen u smislu predloga Saveza.

Bonus video: