Kovačević: Nada poraženog režima da može napraviti "preokret" tanjila se kako je isticala prethodna godina

“Nakon propalog projekta da "zakonom" otmu crkvenu imovinu, nakon litijske godine koja je pokazala da je moguće ono o čemu se pričalo u prošlosti, nemoć (organizovanih) pojedinaca manifestovala se neprimjerenim grafitom na jednom od simbola drevnog grada, pravoslavnoj crkvi Svetog Nikole", kazao je Kovačević

5975 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Kovačević, Foto: Privatna arhiva
Kovačević, Foto: Privatna arhiva

Potpredsjednik opštine Kotor i predsjednik OO Ujedinjene Crne Gore Siniša Kovačević osudio je ispisivanje grafita na pravoslavnoj crkvi Svetog Nikole, navodeći da je ovo sam “kraj igre” poraženog režima koji je izgubio sve konce od avgustovskih izbora i gleda u oči izbornom porazu u Nikšiću.

“Nakon propalog projekta da "zakonom" otmu crkvenu imovinu, nakon litijske godine koja je pokazala da je moguće ono o čemu se pričalo u prošlosti, nemoć (organizovanih) pojedinaca manifestovala se neprimjerenim grafitom na jednom od simbola drevnog grada, pravoslavnoj crkvi Svetog Nikole. Neću analizirati psihološki profil uma koji je mislio da na ovakav neljudski čin može nanijeti štetu Crkvi, koja je znala i umijela da opstane na prostoru Boke kotorske pod mnogo ozbiljnim okupatorskim državnim administracijama. Nada poraženog režima da može napraviti "preokret" tanjila se kako je isticala prethodna godina”, kazao je Kovačević.

Prema njegovim riječima očigledno da je ovo sam "kraj igre" poraženog režima koji je pogubio sve konce od kraja avgusta i koji gleda u oči još jednom izbornom porazu u Nikšiću.

“Ipak bih analizirao sam grafit koji šalje poruku da je "Crkva lopov"? Taj bezuspješan pokušaj "produžetaka izgubljene utakmice" bivšeg režima sa Crkvom i njenim sabranim narodom koji ga je poslao u političku prošlost krajem avgusta, govori i o neznavenosti autora. Pravoslavnoj Crkvi u Kotoru je nakon 1945.godine oteto više kuća, stanova i objekata, od kojih je najznačajnija današnja zgrada Muzičke škole "Vida Matjan" u Starom gradu.Ista je gradjena iz sredstava uglednih kotorskih Srba i nekada je nosila ime "Srpski palac" ili "Vladičanski dom".Godinama traje borba sa Vladom Crne Gore da se ovaj objekat vrati svom vlasniku, Srpskoj pravoslavnoj opštini kotorskoj ali za sada bezuspješno. Nadam se da dolazi vrijeme da se jedna u nizu nepravdi prema našoj Crkvi ispravi. Kroz istoriju Kotor je bio predvodnik u kulturnom, prosvjetnom i ekonomskom smislu. Zašto ne bi bio i ovaj put? Što se tiče bivšeg režima...GAME OVER...”, zaključio je Kovačević.

Bonus video: