Nelegalni čekaju da im odrede tarifu

Novim Zakonom predviđeno je da graditelji plaćaju komunalije za neto iznos izgrađenog stambenog i poslovnog prostora, dok se važećom opštinskom odlukom naplaćuje bruto-građevinska površina
0 komentar(a)
Opština Budva, Foto: Vuk Lajović
Opština Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 16.12.2017. 19:40h

Budvanski Sekretarijat za urbanizam zatrpan je zahtjevima za legalizaciju divlje gradnje, ali će vlasnici morati da sačekaju dok nadležni ne odluče koliko će koštati kvadrat mimo zakona izgrađenog prostora.

“Vijestima” je potvrđeno da su samo u proteklih mjesec i po građani i firme dostavili 22 zahtjeva za legalizaciju, najčešće poslednjih spratova stambenih zgrada, ili djelova porodičnih kuća.

Legalizaciju će morati da sačekaju dok Opština, odnosno Služba za naplatu komunalija, ne uradi novu odluku o visini naknade, jer je po sadašnjoj nemoguće donositi rješenje o iznosima koje nelegalni graditelji treba da plate.

Novim Zakonom predviđeno je da graditelji plaćaju komunalije za neto iznos izgrađenog stambenog i poslovnog prostora, dok se važećom opštinskom odlukom naplaćuje bruto-građevinska površina.

“Vijesti” su nedavno objavile da će divlje graditelje u Tivtu legalizacija koštati neznatno više, odnosno 2,5 do najviše 20 odsto, nego građane koji su poštovali zakon i sve obaveze na vrijeme izmirili. Komunalije za bespravne objekte obračunavaće se po cijeni od 60 eura po kvadratu za najjeftiniju - petu zonu, dok će cijena za divlje objekte u najekskluzivnijoj zoni IA koja obuhvata mahom samu obalu mora, iznositi 210 eura. Divljim graditeljima je omogućeno i da obavezu plate u ratama, na 20 godina, što je pogodnost koju do sada nije mogao dobiti niko ko je poštovao propise...

“Vijestima” je potvrđeno da u Budvi očekuju da će broj zahtjeva za legalizaciju biti udvostručen narednih mjeseci, dok se građani bolje upoznaju sa novim zakonskim rješenjima.

O broju nelegalniih građevina godinama se spekupliše.

Poznato je da su u metropoli turizma mnogi poslednji spratovi na zgradama praktično divlje izgrađeni, a postoje i stambene zgrade u samom srcu Budve koje nemaju nijedan papir, ali su opštinski čelnici godinama gledali kroz prste investitorima, navodno bliskim bivšoj vlasti.

Bonus video: