"Ukoliko se naper pokaže kao efikasan, to će biti temelj finalnog rješenja"

Mitrović: Uspjeli smo da spasimo Adu Bojanu, barem privremeno

Ministar je kazao da trenutno stanje na Adi može da navede na očekivanje da će naper biti funkcionalan i svrsishodan, ali da treba imati u vidu da projekat hitnih mjera predstavlja privremeno rješenje, posebno zbog specifičnosti ovog područja i uticaja i mora i rijeke na ostrvo, ali i zbog toga što se prvi put ovakva vrstva poduhvata sprovodi kod nas

15622 pregleda 126 reakcija 25 komentar(a)
Ada Bojana, Foto: MEPG
Ada Bojana, Foto: MEPG

Uprkos lošim vremenskim prilikama koje su ometale radove, uz nadzor i podršku prof. dr Sava Petkovića i svakodnevnu koordinaciju između Ministarstva i Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, uspjeli smo da spasimo Adu Bojanu, barem privremeno, jer je plaža je počela da se formira sa obje strane napera, kazao je danas ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović.

Kako je iz ovog ministarstva saopšteno on je danas sa državnim sekretarom za ekologiju Danilom Mrdakom obišao radove na postavljanju napera na plaži na Adi Bojani i tom prilikom izrazio zadovoljstvo načinom napredovanja sprovođenje projekta hitnih mjera čiji je autor prof. Petković.

Ministar je kazao da trenutno stanje na Adi može da navede na očekivanje da će naper biti funkcionalan i svrsishodan, ali da treba imati u vidu da projekat hitnih mjera predstavlja privremeno rješenje, posebno zbog specifičnosti ovog područja i uticaja i mora i rijeke na ostrvo, ali i zbog toga što se prvi put ovakva vrstva poduhvata sprovodi kod nas.

Ada Bojana
foto: MEPG

"Ukoliko se naper pokaže kao efikasan, to će biti značajan temelj za definisanje finalnog rješenja za dugoročnije očuvanje, koje će biti estetski i ekološki prihvatljivo", dodao je ministar Mitrović. U saopštenju se dodaje da je državni sekretar Mrdak izjavio da je cilj sprovođenja ovog projekta privremenih mjera obezbjeđivanje adekvatne pripreme za narednu turističku sezonu, odnosno obezbjeđivanje plaže na Adi Bojani, ali i testiranje eventualnih dugoročnih rješenja za ovaj problem.

"Poslije toliko godina nemogućnosti rješavanja problema, odlučili smo da probamo da nešto uradimo, da spasimo Adu Bojanu od erozije. I kao što vidite, na mjestu gdje je bila voda sada se nalazi plaža" izjavio je Mrdak.

On je dodao da će naper i estetski pripremiti za sezonu. Pomoćnik direktora Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, Dragoljub Marković izjavio da je da je zadovoljan kako napreduju dosadašnji radovi i kakvo je stanje na Adi, ali da je ovo eksperimentalan projekat i da bi trebalo sačekati konačne efekte koje će naper proizvesti, posebno imajući u vidu specifičnost područja.

Ada Bojana
foto: MEPG