Srzentić - Presker:

Jačanje saradnje sa Slovenijom u oblasti reforme javne uprave i ICT-a

Ministarka Srzentić kazala da Slovenija ima posebnu ulogu u sveobuhvatnom napretku regiona Zapadnog Balkana

2525 pregleda 4 komentar(a)
Srzentić i Presker, Foto: Ministarstvo
Srzentić i Presker, Foto: Ministarstvo

Odnos Crne Gore i Slovenije odlikuju tradicionalno dobri, prijateljski odnosi, kao i veoma dobra saradnja uz kontinuiranu političku i ekspertsku podršku u svim oblastima, ocijenila je ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić.

Ministarka je, na današnjem sastanku sa ambasadorom Slovenije Gregorom Preskerom, kazala da Slovenija ima posebnu ulogu u sveobuhvatnom napretku regiona Zapadnog Balkana.

Srzentić je, kako je saopšteno, ocijenila da Slovenija predstavlja dobar model digitalne transformacije, te da su za Crnu Goru ta iskustva značajna u procesu reforme javne uprave.

„Plan Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija je da, koristeći iskustva vodećih država i svjetskih tehnoloških kompanija dizajnira usluge usmjerene ka najvećim potrebama građana, jer najbitniji činioci digitalne transformacije su građani, kao korisinici usluga”, navela je Srzentić, dodavši da prepoznaju značaj ekspertske podrške Slovenije na temu izrade crnogorske Strategije digitalne transformacije 2021-2025.

Kazala je da slovenačka iskustva mogu biti korisna i prilikom izrade Strategije reforme javne uprave.

Ambasador Presker je, kako navode iz ministarstva, kazao da treba jačati saradnju u oblasti reforme javne uprave, udruživanje snaga, te razmjenu primjera dobre prakse i znanja iz oblasti ICT-a.

„Crna Gora je uvijek bila prioritet kada je pomoć Slovenije u pitanju, i možete računati na našu podršku u vašim reformskim procesima, te stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta koji bi privukao strane investitore, kako bi se ekonomija brže oporavila", kazao je Presker.

Sagovornici su ocijenili da postoji prostor za produbljivanje saradnje u mnogim oblastima reforme javne uprave.

Preporučujemo za Vas