Račun TO Budva blokiran zbog krađe autorskih prava

Budvanska kompanija Copyright preko javnog izvršitelja, nakon što je Turistička organizacija odbila, zatražila prinudnu naplatu 153 hiljade eura, koliko je presudio Apelacioni sud

10454 pregleda 9 komentar(a)
a jedne od ranijih Pašticada, Foto: Vuk Lajović
a jedne od ranijih Pašticada, Foto: Vuk Lajović

Budvanska kompanija Copyright blokirala je račun Turističke organizacije (TO) Budva, kako bi naplatila 153 hiljade eura, koliko iznosi odšteta koju je, za povredu autorskih prava i bez dozvole organizovanja kulturno zabavnih manifestacija, presudio Apelacioni sud.

Vijeće Apelacionog suda ukinulo je presudu Privrednog suda iz oktobra prošle godine, koji je takođe presudio u korist firme “Copyright“, preinačujući da isplate 153.000 eura sa kamatom, umjesto prvobitnih 530 hiljada eura.

Imajući u vidu da je presuda pravosnažna, Copyright je zatražio od TO Budve da isplate odštetu, a nakon što su odbili, naplata sprovode preko javnog izvršitelja, koji je donio rješenje o izvršenju.

Njime je Centralnoj banci naređeno da blokira račun lokalne Turističke organizacije do naplate.

“Nakon dugogodišnje, besprekorne saradnje, Copyright DOO je kod novog rukovodstva u TO Budva u 2017. godini naišao na odnos bahatosti i nepoštovanja potpisanih ugovora i preuzetih obaveza vezanih za autorska prava. Turistička organizacija je od 2017. godine bila u kontinuiranom kršenju preuzetih obaveza i uzurpaciji prava koja pripadaju Copyrightu. Štaviše, iz ove državne firme odbili su da izmire obaveze iz ranijeg perioda i pored upozorenja nastavili da koriste tuđe autorsko djelo, što je kasnije više puta konstatovano na sudu. Javnost mora da bude upoznata sa time da smo, u cilju izbjegavanja sporenja i sudskih postupaka, dali vrlo povoljnu poslovnu ponudu kako bismo zaključili saradnju i mirnim putem riješili odnose. Međutim, iako je naša pismena poslovna ponuda bila čak 400 odsto manja od presude Apelacionog suda, TO Budva je to odbila i nastavila da uzurpira prava firme i krši zakon. Danas se postavlja pitanje da li će iko u ovoj opštinskoj organizaciji da snosi odgovornost za tako uvećanu i nepotrebnu štetu za budžet TO Budva i građane Budve, nastalu iz nemara, neznanja i grubog kršenja više zakona države Crne Gore? Ili će ovo javni djelatnici biti izuzeti od odgovornosti i pokušati da se iskupe medijskom diskreditacijom naše kompanije“, navode iz PR službe Copyrighta.

Dodaju da je “nevjerovatno je i da je ovih dana TO Budva odbila da postupi po pravosnažnoj sudskoj presudi, kršeći opet zakon“.

“I to je opet dovelo do novog uvećanja troškova koje, na kraju, zbog nemara plaćaju građani. Zarad istinitog izvještavanja, moramo podvući da je Copyright podnio novu tužbu - zahtjev za reviziju Vrhovnom sudu Crne Gore, jer smatramo da TO Budva mora biti kažnjenja na zakonom propisan način za dokazanu krađu autorskih prava, te se pravna bitka nastavlja i može se završiti sa mnogostruko većom kaznom za koju najvjerovatnije, ni ovaj put, niko od rukovodstva Turističke organizacije opštine Budva, nažalost, neće snositi odgovornost“, tvrde u toj firmi.

Apelacioni sud je utvrdio da je Turistička organiizacija Budve povrijedila autorska prava Copyright DOO Budva, tako što je bez njegove dozvole i plaćanja autorske naknade iskoristila - javno organizovala autorska djela - kulturne manifestacije Dani umjetnika Budve, World music stage fest, Kadmov dan, Pozorišni val, Brodet fest, Muzika ljeta i Pašticada fest, u periodu od januara do juna 2015, 2016, 2017, kao i u periodu novembar i decembar 2015. i 2016, obljavljujući ih i promovišući kao svoje i radi promovisanja turističke ponude.

Copyright je u Centralnom registru privrednih subjekata registrovan kao Društvo za razvoj turizma i zaštitu autorskih prava i pružanje usluga DOO Budva, čiji je osnivač, izvršni direktor i ovlašćeni zastupnik Marko Kentera.

Iz Turističke organizacije najavili su da će tražiti reviziju presude pred Vrhovnim sudom.

Procesuirani u okviru istrage Marovićeve grupe

Firma Copyright široj javnosti postala je poznata u vrijeme kada je procesuirana budvanska kriminalna grupa na čelu sa Svetozarom Marovićem.

Firma je nagodbom sa tužiocima priznala da je u poslu sa budvanskom Opštinom za svoj račun protivpravno prisvojila 2.191.312 eura.

Prema sporazumu, koji je prihvatio Viši sud u Podgorici, Copyright se obavezao da Opštini Budva u dvije rate uplati 724 hiljada eura i prenese pravo svojine na nepokretnostima koje je vještak procijenio na iznos od 1.500.000 eura. Firma je to uradila prije četiri godine, kada je na Opštinu preknjiženo 150 hiljada kvadrata zemlje.

Zatvorsku kaznu od pola godine odležao je direktor Copyrighta Aleksandar Armenko zbog produženog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja putem pomaganja, izvršenog na organizovan način.

Bonus video: