Podizanje optužnice zaustavlja arbitražu

Carević tvrdi da mu je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić ranije obećao da će brzo okončati izviđaj, i da bi samo pokretanje postupka zaustavilo postupak koji je pokrenula njemačka firma WTE

17439 pregleda 5 komentar(a)
Postrojenje za tretman otpadnih voda, Foto: Vuk Lajović
Postrojenje za tretman otpadnih voda, Foto: Vuk Lajović

Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević pozvao je glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da podigne optužnicu “protiv kriminalne grupe koja stoji iza fantomske garancije od 64 miliona eura za projekat otpadnih voda i time zaustavi međunarodnu arbitražu u Parizu, koju je pokrenula njemačka firma WTE.

Pred Arbitražnim sudom u Parizu, odjeljenja u Frankfurtu, WTE Wassertechnik GmbH iz Esena, čija je ćerka firma WTE otpadne vode, koja je izgradila postrojenje za tretman otpandih voda u Bečićima, pokrenula je tužbu za naplatu 64.592.738 eura po ugovoru o jemstvu/garancija koji je zaključen između te njemačka kompanije i tadašnjeg gradonačelnika Rajka Kuljače.

Riječ je o spornoj garanciji iz 2010. koja nema saglasnost Skupštine opštine Budva, a zbog koje je aktuelni gradonačelnik Carević tačno prije godinu podnio krivičnu prijavu protiv Kuljače, koji je u međuvremenu preminuo, i više NN osoba, kako iz lokalne uprave tako i iz tadašnje Vlade koje su učestvovale u tom slučaju. Kuljača je odmah nakon optužbi demantovao da je potpisao spornu garanciju, te saopštio da ni na koji način nije učestvovao u njenom donošenju.

Njemačka firma je krajem 2019, mjesec prije nego što je napustila postrojenje aktivirala državnu garanciju od 29,3 miliona eura, koju je platila Vlada Duška Markovića, da bi odmah potom na adresu Opštine Budva stigla nepoznata garancija na 64 miliona eura.

Opština pred međunarodnim tribunalom vodi pravnu bitku dostavljajući brojne spise i dokaze da je cijeli projekt otpadnih voda najveća korupcionaška afera u Crnoj Gori, koju je predvodila organizovana kriminalna grupa Svetozara Marovića, u kojoj je po sopstvenom priznanju bio i direktor njemačke podružnice u Crnoj Gori Ginter Faust.

Carević je u razgovoru za “Vijesti“ kazao da je Opština Budva na istom stanovištu, kao i na početku.

“Spremni smo da preuzmemo odgovornost u mjeri koja je zaista realna, a to je da se plati svaki euro koji je realno uložen u izgradnju postrojenja. Sve drugo je neprihvatljivo, kako za mene kao predsjednika Opštine, tako i za budžet grada i naše sugrađane, jer zaista je taj projekat nešto što je veliki teret za grad. Uvijek podsjećamo, da i građani znaju da je u pitanju projekat rađen uz saglasnost tadašnje Vlade, tadašnjeg predsjednika, tu se jednostavno radilo na način koji je svima poznat i epilog je sada na međunarodnoj arbitraži. Nemam pravo, ni po zakonu, ni u ljudskom smislu da prihvatim sav onaj lopovluk koji se prožima kroz te fakture i kroz sva ta zaduženja koja bi išla na teret naših sugrađana“, poručio je Carević.

Carević
Carevićfoto: Zoran Đurić

Prema njegovim riječima, Opština se bori odgovorno da dokaže da je u pitanju “lopovluk organizovane kriminalne grupe”.

“Nažalost, prepušteni smo sami sebi, kako zbog odnosa prethodne Vlade, tako i sada u formiranju nove Vlade. Jednostavno, i dalje je ta komunikacija sa Vladom nešto čime ne možemo da se pohvalimo. Bez obzira na sve to, uz pomoć našeg pravnog tima jako smo argumentovano potkrijepili sve naše tvrdnje koje su iznošene proteklih godina, da se tu radi o jednom od najkoruptivnijih poslova na našem prostoru“, kazao je Carević.

On je iznio i zabrinjavajući podatak da su dokazi oko izgradnje postrojenja sistematski uništavani od strane prethodne gradske uprave DPS-a.

“Pokušavamo da prikupimo dokaze, kojih, nažalost, nema ovdje u Opštini, jer je prethodna vlast, što je bila njihova praksa, sve te dokaze uništavala, i bacala sa strane. Otežavajuća je okolnost i to što Specijalno državno tužilaštvo još uvijek ispituje i u fazi je izviđaja tog predmeta. Razgovorao sam još kada smo podnijeli krivičnu prijavu, nakon što je utvrđeno da je u pitanju lažna garancija, sa glavnim specijalniom tužiocem Katnićem, koji mi je obećao da će to u što u kraćem vremenu okončati i da će SDT dati o tome svoj sud. Jer samo pokretanje tog postupka bi zaustavilo, po međunarodnom pravu, sve arbitraže. Prosto sada imamo situaciju - kadija te tuži, kadija te sudi. Imamo neravnopravan položaj. Nadam se da će SDT pokrenuti postupak jer ima dokaza da se radi o koruptivnom poslu“, naglasio je Carević.

Tvrdi da je pravni tim Opštine uspio da međunarodnom Arbitražnom sudu da dovoljno dokumenata da se tu radi o korupciji.

“Upravo na zahtjev njemačke strane traženo je odlaganje odluke Arbitražnog suda u Parizu, kako bi imali dodatno vrijeme da odgovore na neka pitanje koja je od njih tibunal tražio vezano za naše dokaze o korupciji“, naglasio je Carević.

Prvi čovjek Budve smatra postupanje njemačke kompanije pravim licemjerstvom.

“U pitanju je kompanija iz vodeće evropske zemlje, tako da im ovo što su uradili u Budvi ne služi na čast, posebno ne, navodno onima koji dolaze iz naprednih civilizacija, nekome ko bi trebalo da na svakom koraku poštuje evropski standard i vladavinu prava. To ova kompanija nije pokazala, kao i njen direktor i zato sada pokušavaju preko svojih advokata da mijenjenem činjenica i pored priznanja krivice, predoče sudu da nije bilo korupcije. Ali, postoji trag, tok novca se zna. Nadam se da će Arbitražni sud u Parizu donijeti pravednu odluku da se odbije zahtjev njemačke strane za isplatu nelegalnog novca i da se uvaže postojeće ekspretize, koje su precizno utvrdile koliko je zaista novca uloženo u izgradnju postrojenja za tretman otpadnih voda. Da sjednemo za sto i kroz neki kreditni aražman, zajedno sa Vladom i Ministarstvom finansija isplatimo to što je urađeno i konačno izađemo iz te priče“, kazao je Carević.

Faust nije ucijenjen i mučen da bi priznao učešće u korupciji

Carević je odbacio tvrdnje njemačke strane da je njihov direktor Ginter Faust bio ucijenjen i mučen kako bi priznao da je učestvovao u korupciji.

“Taj gospodin Faust je nakon svoga iskaza i priznanja u SDT-u u prisustvu svog branioca, boravio tu godinu dana i nikada nije dao izjavu da ga je primoravao SDT da prizna krivicu. Vidjeli smo se nekoliko puta i nikada nije rekao da je je bio primoravan“, kazao je Carević.

Nekadašnji izvršni direktor njemačke kompnije WTE otpadne vode Montenegro Ginter Faust saopštio je istražnim organima u Njemačkoj je da je mučen i ucjenjivan od strane SDT da prihvati status svjedoka saradnika i prizna da je učestvovao u korupciji od tri miliona eura u projektu izgradnje postrojenja za tratman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještice.

Faust, koji je ključni svjedoka saradnik bio u procesuiranju najveće korupcionaške afere organizovane kriminalne grupe koju je predvodio Svetozar Marović, priznajući pred istražiteljima SDT da je učestvovao u korupciji, na taj način što je napumpavanjem iznosa radova, omogućio da se tri miliona duga Marovića prema Gojku Kapisodi, na taj način izmiri.

Faust je uhapšen 14. januara 2016, da bi dva dana kasnije predoložio da bude svjedok saradnik, što je prihvaćeno a Viši sud donio presudu. Međutim, nakon što je Faust napustio Crnu Goru, njemačka kompanije WTE iz Esena pokrenula je internu istragu, a Faust je pred advokatskom kancelarijom Cliforn Chance, koja je obavila istragu, ustvrdio da je bio mučen i ucjenjivan, te da je pred SDT i Višim sudom dao lažni iskaz.

Bonus video: