U Podgorici na kućnom liječenju 350 pacijenata

Oko 70 građana ima srednje tešku kliničku sliku i upalu pluća, kazali su iz Doma zdravlja u glavnom gradu

11656 pregleda 43 reakcija 0 komentar(a)
Danas najavljen dolazak 5.000 doza Sputnjik V iz Rusije, Foto: Boris Pejović
Danas najavljen dolazak 5.000 doza Sputnjik V iz Rusije, Foto: Boris Pejović

Glavni grad trenutno ima više od 3.000 aktivnih slučajeva koronavirusa, a ljekari podgoričkog Doma zdravlja u kovid ambulantama dnevno pregledaju i preko 500 pacijenata.

Direktor Doma zdravlja Podgorica Danilo Jokić “Vijestima” je kazao da se na kućnom liječenju nalazi 350 pacijenata, od kojih je oko 70 sa srednje teškom kliničkom slikom. Ti pacijenti imaju upale pluća, nalaze se na infuzionoj terapiji uz svakodnevno praćenje saturacije. Jokić je saopštio da ostalih oko 280 pacijenata imaju lakše respiratorne tegobe - zapaljenja pluća ili su u pitanju osobe sa komorbiditetima sa lakšim oblikom upale pluća.

Jokić je “Vijestima” rekao da je u utorak u kovid ambulantama u Podgorici bilo angažovano 20 ljekara i šest pripravnika, dok je jedan doktor u samoizolaciji, 20 na bolovanju i jedan na porodiljskom odsustvu.

On je kazao da su u utorak u pet kovid ambulanti (Tološi, Zlatica, Centar, Golubovci i Tuzi) ljekari pregledali ukupno 558 pacijenata.

Do 21 čas ekipe podgoričkog Doma zdravlja obavile su 89 kućnih posjeta. Jokić je saopštio da su u kovid ambulantama prekjuče izdata 294 naloga za testiranje na novi koronavirus.

Danas stiže 5.000 doza ruske vakcine

U domovima zdravlja danas bi trebalo da se nastavi vakcinacija prioritetnih grupa jer je najavljen dolazak kontingenta od 5.000 doza vakcine Sputnjik V.

Nezvanični izvori tvrde da bi u Podgorici i drugim opštinama već danas mogla da krene imunizacija građana starijih od 80 godina, koji su sa zdravstvenim radnicima i korisnicima i zaposlenim u domovima za stare i za hroničnu njegu prioriteti za vakcinaciju.

Iako su nadležni kazali da je još rano govoriti o datumu kada bi mogla da krene masovna vakcinacija opšte populacije, na sajtu covidodgovor.me od preksinoć je moguće popuniti uputnik i iskaže interesovanje za vakcinaciju.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, upitnik je za nepuna dva dana popunilo oko 7.200 građana.

Bonus video: