KRIVIČNE PRIJAVE PROTIV ĐELJOŠAJA I JOŠ DVIJE OSOBE

Ugostiteljski objekti u Tuzima danas pod ključem

Đeljošaj kasno sinoć objavio da je dogovoreno da IJZCG i Savjet, na osnovu novog presjeka epidemiološke situacije, u ovih par dana razmotre korekciju postojećih mjera za Opštinu Tuzi, "koje će važiti od ponedjeljka, 1. marta"

35381 pregleda 1842 reakcija 88 komentar(a)
Rukovodstvo i građani smatraju da su diskriminisani novim mjerama, Foto: Savo Prelević
Rukovodstvo i građani smatraju da su diskriminisani novim mjerama, Foto: Savo Prelević

Ugostiteljski objekti u Tuzima danas neće raditi, krivične prijave podnijete su protiv predsjednika Opštine Tuzi Nika Đeljošaja i još dvije osobe, a konsultacije predstavnika Vlade i Opštine će se nastaviti.

To je epilog jučerašnje blokade međunarodne saobraćajnice u Tuzima, ali i ishod razgovora predsjednika Opštine Đeljošaja, koji je sa poslanikom Gencijem Nimanbeguom u ime lokalne samouprave razgovarao sa potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem i ministarkom zdravlja Jelenom Borovinić Bojović, nakon višesatne blokade međunarodnog puta zbog nedavno uvedenih zabrana u toj Opštini u cilju suzbijanja širenja koronavirusa.

Đeljošaj je kasno sinoć objavio da je dogovoreno da Institut za javno zdravlje i Savjet za borbu protiv koronavirusa, na osnovu novog presjeka epidemiološke situacije, u narednih 48 sati razmotre korekciju postojećih mjera za Opštinu Tuzi, "koje će važiti od ponedjeljka, 1. marta". Dogovoreno je, kako je dodao, i da Savjet još više sarađuje sa opštinama prilikom donošenja mjera i zajednički raditi na poštovanju protivepidemijskih mjera.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, Đeljošaju i Nimanbeguu je tokom sastanka predočeno da treba da sačekaju nove podatke Instituta za javno zdravlje i nove mjere, koje bi trebalo da budu donesene već početkom naredne sedmice.

Navodno je, rečeno je “Vijestima”, Đeljošaj tražio da ugostiteljski objekti rade tokom vikenda, jer je tada na snazi zabrana međugradskog saobraćaja, ali su mu sagovornici iz Vlade objasnili da se mjere ne mogu mijenjati od slučaja do slučaja, već u odnosu na epidemiološku situaciju.

Blokadu puta u Tuzima predvodio Đeljoša
Blokadu puta u Tuzima predvodio Đeljošafoto: Boris Pejović

Đeljošaj je novinarima nakon sastanka u Vladi rekao da su dugo analizirali stanje u Tuzima i da će se konsultacije nastaviti. Kasnije sinoć je na svom Fejsbuk profilu saopštio da su “mjere koje je donijela Vlada 24. februara, a prema kojima se zatvaraju ugostiteljski objekti, zvanično stigle u Opštinu Tuzi.

“Mjere koje su donijete za Opštinu Tuzi važe do 10. marta”, napisao je on.

Nimanbegu je, međutim, nakon sastanka pojedinim podgoričkim medijima kazao da “pretpostavlja da će ugostiteljski objekti nastaviti sa radom u Tuzima, ali da je odluka na predsjedniku Opštine”.

Građani Tuzi, predvođeni Đeljošajem, juče su blokirali saobraćajnicu, tražeći da se u toj opštini ne zatvaraju ugostiteljski objekti. Smatraju da su mjere za sprečavanje širenja koronavirusa, saopštene prije dva dana, diskriminacija nad opštinom koja je u „zelenoj zoni“, odnosno sa malim brojem inficiranih.

Iz Instituta za javno zdravlje tvrde da je mjera zatvaranja ugostiteljskih objekata u Tuzima donesena radi zaštite tamošnjeg stanovništva, jer će se infekcija širiti „ako ih Podgoričani budu posjećivali“. Đeljošaj je tada najavio da Tuzi neće poštovati donesenu mjeru.

Ugostiteljski objekti juče su otvoreni, što je policija pokušala da spriječi, nakon čega su građani blokirali saobraćajnicu.

Katnić: Ovako je počeo rat u nekadašnjoj Jugoslaviji

Uprava policije je po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Podgorici podnijela krivičnu prijavu protiv predsjednika Opštine Tuzi Đeljošaja zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo - pozivanje na otpor. Kivične prijave su podnesene i protiv vršioca dužnosti načelnika Komunalne policije Tuzi Redžepa Čunmuljaja i jednog komunalnog policajca zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo - pozivanje na otpor putem pomaganja.

Takođe, iz ODT-a saopšteno je da su tri osobe uhapšene nakon jučerašnje kontrole tri ugostiteljska objekta u Tuzima zbog sumnje da nisu postupili po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Jučerašnji protest u Tuzima komentarisao je i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, koji je kazao da SDT zasada nema osnova da postupa u slučaju pobune u Tuzima, ali je pozvao građane da poštuju zakone, ističuči da je na sličan način počeo rat u nekadašnjoj Jugoslaviji.

Katnić
Katnićfoto: Savo Prelević

On je juče na konferenciji za novinare istakao da je ODT u Podgorici pravilno reagovalo kada je pokrenulo krivični postupak protiv Đeljošaja koji je pozvao na nepoštovanje propisanih epidemioloških mjera.

Katnić je precizirao da je riječ o pozivanju na pobunu, ali da nema prostora za djelovanje Specijalnog državnog tužilaštva, kako je to bilo u Budvi, gdje su lokalne službe prošle godine pokušale da blokiraju ulaze u grad i gdje je, podsjetio je, bilo riječi o kriminalnoj organizaciji.

Dolaze predstavnici Vlade, ne dolaze predstavnici Vlade

Iako je juče ujutro bilo najavljeno da će se nakon sjednice Vlade u Tuzi uputiti premijer Zdravko Krivokapić, potpredsjednik Abazović i ministarka zdravlja Borovinić Bojović, to se nije dogodilo.

Đeljošaj je kazao da je dobio najavu da će predstavnici Vlade doći u Tuzi, a ista informacija potvrđena je medijima.

Nekoliko sati kasnije, Đeljošaj je saopštio da premijer Krivokapić ipak neće doći u opštinu Tuzi.

“Kao što je većina vas bila prisutna kad me nazvao Krivokapić, svi ste snimili razgovor, i pokazao tu želju da se dijalogom riješi diskriminacija... Maloprije me je obavijestio da neće dolaziti. Nije mi ostavio prostora da kažem rečenicu. Nije objasnio. Ovo je neodgovorno ponašanje. Odgovornije ćemo se odnositi od njega, poštujemo zakon o lokalnoj samoupravi. Htjeli smo da ih sačekamo i nađemo kompromis na svačije zadovoljstvo. Umjesto da je ministar poljoprivrede tu mi imamo ovo... Svaki komentar je suvišan, trebalo bi da premijer drži riječ”, rekao je Đeljošaj.

Predsjednik Opštine Tuzi je napomenuo da to što je Krivokapić čestitao Dan Republike Srpske, ali ne i Dan nezavisnosti Kosova, može biti indikator diskriminacije na nacionalnoj i političkoj osnovi.

Đeljošaj je rekao da ima odgovornost prema opštini koju zastupa i prema građanima. “Mi ćemo raditi svoj dio posla, policija ide tamo gdje ima da se radi, dobili smo novu inicijativu da razgovaramo sa predstavnicima Vlade. Prihvatili smo je, bitan nam je razgovor. Nije bitno gdje ćemo, bitan je dijalog”, rekao je Đeljošaj, dodajući da su „sa policijom dogovorili da ne zatvaraju lokale“.

Opozicija podržala otpor, vlast tvrdi da se radi o političkoj pozadini

Predsjednika Opštine Tuzi podržao je juče i predsjednik Opštinskog odbora DPS-a Tuzi Mirza Pepić, koji je ocijenio da su nove mjere koje je Vlada donijela za opštinu Tuzi “dokaz da ovu Vladu ne vode nikakvi eksperti”, te da je „riječ je o čisto političkom hiru i odluci kojom se žele disciplinovati građani opštine Tuzi“.

Hrvatska građanska inicijativa (HGI) apelovala je da se situacija smiri kroz dijalog, uvažavajući činjenicu da u tom gradu nije alarmantna situacija s brojem oboljelih.

Bošnjačka stranka takođe je podržala tu lokalnu samoupravu i građane opštine Tuzi, u odbrani elementarnih ljudskih prava.

Socijaldemokrate (SD) su saopštile da u nastojanjima Đeljošaja ne vide ništa drugo do potrebu da se zaštite stanovnici opštine Tuzi koja je u „zelenom“, a ipak je podvrgnuta rigoroznim mjerama.

U ime građana Ulcinja došla je grupa građana među kojima i predsjednik Skupštine opštine Ulcinj Ilir Čapuni: “Donijete su epidemiološke mjere bez konsultacija građana i rukovodstva Opštine Tuzi iako su u zelenoj zoni kada se radi o epidemiološkom statusu, i iako su građani Tuzi pokazali izrazitu zrelost u poštovanju mjera”.

Socijalistička narodna partija (SNP) pozvala je na smirivanje situacije u Tuzima: “Umjesto potpaljivanja strasti i želje da se ostvare sitni politički poeni, smatramo da bi bilo razumnije i cjelishodnije da Nik Đeljošaj svojim primjerom pokaže građanima Tuzi kako se poštuju Ustav, zakoni i mjere nadležnih organa.

SNP se zalaže za poštovanje mjera u svim opštinama za koje su propisane, bez izuzetka“.

Radnička partija pozvala je nadležne organe da sankcionišu ponašanje Đeljošaja, jer zakon mora biti jedan za sve i ocijenila da Đeljošaj potpiruju podjele u društvu: “...Interes građana mora biti ispred svih drugih interesa i pojedinac ne može biti jači od države. Vokabular koji sadrži riječi ‘odmazda’ i ‘diskiminacija’ jasno ukazuje da reakcija Đeljošaja nije izazvana novim mjerama Ministarstva zdravlja, već da ima dublju političku pozadinu”.

Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić, međutim, pozvao je tužilaštvo da hitno procesuira predsjednika Opštine Tuzi, navodeći da zakon mora biti jednak za sve.

Đeljošaj mu je odgovorio pozivom da dođe u Tuzi i pomogne da se situacija riješi.

Preporučujemo za Vas