komentarisao jučerašnja dešavanja u tuzi

Leposavić: Nastup Đeljošaja bio pretjeran, zadovoljenju pravde pristupati kroz razumijevanje i toleranciju

"Posebno je važna činjenica da je Đeljošaj opozicioni lider koji predstavlja nacionalnu manjinu, zbog čega njegovi politički stavovi i izjave moraju biti tolerisani više nego što bi to uobičajeno bio slučaj, a njegova sloboda izražavanja šire garantovana", rekao je Leposavić

13520 pregleda 38 reakcija 32 komentar(a)
Leposavić, Foto: Savo Prelević
Leposavić, Foto: Savo Prelević

Jučerašnji nastup predsjednika opštine Tuzi Nika Đeljošaja je bio pretjeran, tim prije što je prošle godine, u istoj situaciji ali prema prethodnoj vlasti, njegov stav o ovom pitanju bio sasvim različit. Iz tog i drugih razloga, ocjena ove situacije i stav koji je zauzeo predsjednik Vlade su opravdani, kazao je ministar pravde Vladimir Leposavić.

"Treba imati u vidu da zdravstvene mjere i restrikcije traju već godinu dana, a sa njima i ekonomske teškoće koje posebno trpe mali privrednici, ugostitelji i građani-preduzetnici. Posebno je važna činjenica da je Đeljošaj opozicioni lider koji predstavlja nacionalnu manjinu, zbog čega njegovi politički stavovi i izjave moraju biti tolerisani više nego što bi to uobičajeno bio slučaj, a njegova sloboda izražavanja šire garantovana. Na to nas podsjeća i obavezuje i Evropski sud za ljudska prava", piše u saopštenju koje potpisuje Leposavić.

U saopštenju se dodaje da vjeruju da Đeljošaj nije imao za cilj da izazove nestabilnost državnih institucija, budući da zastupa interese i prava građana Tuzi i svojih sunarodnika, jer bi to, kako navode, bilo krajnje neodgovorno prema svim građanima uključujući i mještane opštine Tuzi i njihove interese i potrebe.

Leposavić je apelovao na sve političke subjekte, građane i medije da temama od opšteg interesa pristupaju dobronamjerno i odgovorno, a "ne senzacionalistički i vođeni partikularnim ili privatnim interesima".

"Predstavnici političke većine i građani koji su proteklih godina i decenija trpjeli sistematsku diskriminaciju imaju jedinstvenu priliku da zadovoljenju pravde pristupe kroz razumijevanje i toleranciju prije negoli zahtijevanjem oštrih osuda i sankcija, jer je ovo drugo upravo bio manir prethodne vlasti koji je naše društvo odlučilo da napusti i prevaziđe. Kada su u pitanju nacionalne i druge manjine, ovo nije samo preporuka, već i obaveza cijelog društva i svih njegovih institucija", rekao je Leposavić.

Preporučujemo za Vas