ispitaće prijavljene prihode i imovinu

Dva ministra pod lupom Agencije

Agencija predstavila Godišnji plan provjere imovinskog stanja funkcionera, među njima i pet predsjednika opština

11408 pregleda 11 komentar(a)
Vlada Zdravka Krivokapića ima 12 ministara, Foto: Savo Prelević
Vlada Zdravka Krivokapića ima 12 ministara, Foto: Savo Prelević

Agencija za sprečavanje korupcije detaljno će ispitati prijavljene prihode i imovinu dva ministra i pet predsjednika opština, predviđeno je Godišnjim planom provjere za 2021. godinu.

“Dodatna provjera, kao treća vrsta provjere izvješaja o prihodima i imovini javnih funkcionera, odnosi se na provjeru 20 odabranih funkcionera polazeći od osjetljivosti oblasti i položaja koju javni funkcioner vrši, a u skladu sa preporukama eksperata Savjeta Evrope”, navodi se u obrazloženju godišnjeg plana koji potpisuje direktorica Jelena Perović.

Zato će ove godine pod lupom Agencije biti ministri dva ministarstva koja upravljaju najvećim dijelom sredstava koja se dodjeljuju kroz javne nabavke, direktori dviju uprava, predsjednici pet opština, pet članova odbora direktora javnih preduzeća u kojima država ima najmanje trećinu udjela u vlasništvu, načelnici sektora za urbanističko planiranje u dvije opštine, kao i direktori dvije veće zdravstvene i obrazovne institucije.

Imena lica obuhvaćenih provjerom biće dostupna, kako se navodi, nakon okončanja postupka provjere.

U toku godine Agencija sprovodi i postupak provjere tačnosti i potpunosti imovinskih kartona, na osnovu slučajnog odabira.

Zakonom o sprečavanju korupcije je propisano da je javni funkcioner dužan da Agenciji dostavi tačne i potpune podatke u svojim imovinskim kartonima. Ko to ne uradi, Zakonom je propisana novčana kazna od 500 do 2.000 eura.

Godišnjim planom predviđeno je da se pod ovom vrstom kontrole nađe oko 884 imovinska kartona. Radi se o detaljnoj obradi i provjeri podataka prikupljenih iz baza institucija sa kojima Agencija ma potpisane sporazume o saradnji, među kojima su Poreska uprava, uprava za nekretnine, Centralna banka, Ministarstvo unutrašnjih poslova...

Preporučujemo za Vas