U kovid godini

Negativan prirodni priraštaj prvi put od Drugog svjetskog rata

Parovi se teže odlučivali na brak i potomstvo, zabilježen rast preminulih tokom epidemije

16529 pregleda 84 reakcija 31 komentar(a)
Parovi se teže odlučivali za brak i potomstvo u kovid godini, Foto: Boris Pejović
Parovi se teže odlučivali za brak i potomstvo u kovid godini, Foto: Boris Pejović

Prvi put od Drugog svjetskog rata, od kada postoji statistika za Crnu Goru, lani je u našoj zemlji zabilježen negativni prirodni priraštaj.

U godini koju je obilježila pandemija kovida - 19 rodile su se 7.082 osoba, dok je preminulo 7.278.

Korona kriza uticala je na to i da mladi odgađaju sklapanje braka - vjenčalo se svega 2.107 parova, za razliku od prethodnih godina kada je broj novih brakova uvijek bio veći od 3.000. Ipak, zabilježen je i manji broj razvoda, što se može objasniti i činjenicom da u prvom talasu koronavirusa sudovi nijesu radili. Pozitivan prirodni priraštaj u 2020. godini zabilježen je u svega sedam opština - Baru, Budvi, Plavu, Podgorici, Rožajama, Tivtu i Tuzima.

U posljednjem mjesecu 2020. godine, devetom od početka epidemije u Crnoj Gori, rođeno je 517 beba, što je za 93 manje u odnosu na decembar 2019. To se, između ostalog, može objasniti i činjenicom da se o koronavirusu i njegovom potencijalnom uticaju na plod nije mnogo znalo, pa su i stručnjaci širom svijeta savjetovali da se dok traje kriza trudnoća ne planira.

Prema podacima Uprave za statistiku MONSTAT, lani je zabilježen i povećan broj preminulih osoba u odnosu na ranije godine.

Statistika pokazuje da je preminulo 7.278, a 2019. godine 6.595.

Od početka epidemije koronavirusa, zaključno sa 31. decembrom, u Crnoj Gori su zvanično od posljedica infekcije preminule 682 osobe.  

Preporučujemo za Vas