SDT prikuplja izjave o vakcinama iz Poljske

Borovinić Bojović ranije je tvrdila da je Hrapović poljskoj ambasadi, koja je ponudila da Crnoj Gori ustupi višak vakcina, odgovorio samo 18. avgusta 2020. godine, te da to nije učinio dva dana kasnije, na njihov novi upit oko nabavke vakcine protiv koronavirusa

10308 pregleda 29 reakcija 9 komentar(a)
Hrapović, Foto: Savo Prelević
Hrapović, Foto: Savo Prelević

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović početkom naredne sedmice trebalo bi da tužiocima saopšti sve što je u resoru zatekla, a tiče se nabavke vakcina, odnosno nesavjesnim postupanjem njenog prethodnika Kenana Hrapovića.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) istražuje bivšeg ministra zdravlja Hrapovića zbog sumnje u nesavjestan rad koji se, nezvanično saznaju “Vijesti”, odnosi na nabavku vakcina protiv koronavirusa.

SDT je izviđaj u ovom slučaju započeo nakon što je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović sredinom januara saopštila da je, zbog ozbiljnih propusta njenog prethodnika Hrapovića, došlo do zastoja u pregovorima o nabavci vakcine, čime je ugroženo javno zdravlje.

Iz SDT su u drugoj polovini prošlog mjeseca saopštili da prikupljaju podatke i izjave o tome da li je bivši ministar zdravlja napravio propuste zbog čega je došlo do zastoja i kašnjenja u pregovorima oko nabavke vakcine protiv koronavirusa.

Borovinić Bojović ranije je tvrdila da je Hrapović poljskoj ambasadi, koja je ponudila da Crnoj Gori ustupi višak vakcina, odgovorio samo 18. avgusta 2020. godine, te da to nije učinio dva dana kasnije, na njihov novi upit oko nabavke vakcine protiv koronavirusa.

Poljska ambasada se novoj vlasti obratila 31. decembra, a ministarka Borovinić Bojović je tvrdila da im je odmah odgovoreno, te da je sklopljen dogovor.

Bivši ministar zdravlja je reagujući na izjave Borovinić Bojović kazao da je rađeno sve transparento, te da se brinulo o zdravlju građana.

“Da bismo nastavili komunikaciju sa Poljskom, očekivali smo da će nam dostaviti informacije ali i cijene po kojoj bi Crna Gora mogla da kupi vakcine i koju količinu. Što se nije desilo do kraja mandata”, kazao je Hrapović.

Bonus video: