CŽL: Pronaći i kazniti sve koji stoje iza karikature kojom se vrijeđa Damjanović

"Eventualno ćutanje političkih subjekata na sva poslednja dešavanja u kojima se žene degradiraju na krajnje necivilizaciski način razumjećemo kao tolerisanje i prihvatanje istih normalnim u javnom, društvenom, ličnom i porodičnom okruženju"

24549 pregleda 25 reakcija 27 komentar(a)
Sanja Damjanović, Foto: Svetlana Mandić
Sanja Damjanović, Foto: Svetlana Mandić

Crnogorski ženski lobi osudio je objavu karikature u kojoj se vrijeđa Sanja Damjanović, poslanica DPS-a i nosilac izborne liste "Za evropski Nikšić".

U saopštenju koje potpisuje Aida Petrović se navodi da se objavom te karikature nastavlja ogavna, brutalno primitivna, seksistička i mizogena hajka na žene iz političkog i javnog života.

"Sada je nakon ministarke Bratć predmet necivilizaciskog iživljavanja i diskriminacije na društvenim mrežama postala naučnica dr Sanja Damjanović. Karikatura koja je postala viralna na društvenim mrežama odražava neprihvatljivo stanje marginalizacije i deskreditacije prvenstveno gospođe Damjanović ali i svih žena u Crnoj Gori. U suženom pojmu shvatanja uloge i važnosti žene u društvu i na javnoj sceni onih muškaraca i osoba koji na ovakav vulgaran način predstavljaju i vide žene u svojim "remek djelima", govori nam da će patrijarhalni obrasci još dugo uspijevati da živote žena podcjenjuju, ismijavaju i izvrću javnom ruglu i stigmatizaciji i da nam umjesto ravnopravnog dijaloga i rada nude, prijetnje, ucjene i javna poniženja", navela je Petrović.

Crnorski ženski lobi traži od od policije da se pronađu osobe koje stoje iza ovakvih nepočinstava, da se procesuiraju i adekvatno sankcionišu.

"Zahtijevamo da Odbor za rodnu ravnopravnost i predsjednica Božena Jelušić osude ove sve učestale javne napade na žene iz političkog i javnog života. Takođe očekujemo da se Vlada i njen premijer Zdravko Krivokapić jasno i javno izjasne i osude seksističke i diskrimininatorske oblike poniženja i diskreditacije dr Sanje Damjanović i svih žena u Crnoj Gori. Eventualno ćutanje političkih subjekata na sva poslednja dešavanja u kojima se žene degradiraju na krajnje necivilizaciski način razumjećemo kao tolerisanje i prihvatanje istih normalnim u javnom, društvenom, ličnom i porodičnom okruženju", zaključuje se u saopštenju Petrović.

Bonus video: