YIHR: Državne institucije Srbije i Crne Gore odgovorne za planirani ratni zločin nad građanima SRJ

Iz YIHR su kazali da su porodice žrtava u Srbiji i dalje diskriminsane u pogledu statusa civilnih žrtava rata, dok u Crnoj Gori, osim Nebojše Ranisavljevića, niko drugi nije procesuiran

6937 pregleda 1 komentar(a)
Spomenik u Štrpcima, Foto: YIHR
Spomenik u Štrpcima, Foto: YIHR

Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji (YIHR Srbija) i u Crnoj Gori (YIHR CG) podsjetile su na odgovornost državnih institucija tih država za zločin u Štrpcima i pozvale da se utvrdi puna odgovornost izvršilaca i nalogodavaca.

Oni su podsjetili da se danas navršava 28 godina od tog zločina, kada su pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), na željezničkoj stanici u Štrpcima, iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd–Bar izveli i ubili 20 putnika, civila nesrpske nacionalnosti.

“YIHR Srbija i YIHR CG podsjećaju na odgovornost državnih institucija Srbije i Crne Gore za ovaj planirani ratni zločin nad građanima Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) i zahtijevaju da se do kraja utvrdi puna odgovornost ne samo izvršilaca već i nalogodavaca ovog zločina, kao i da se istrage i sudski postupci ubrzaju u obje zemlje”, navodi se u saopštenju.

Iz YIHR su kazali da su porodice žrtava u Srbiji i dalje diskriminsane u pogledu statusa civilnih žrtava rata, dok u Crnoj Gori, osim Nebojše Ranisavljevića, niko drugi nije procesuiran.

Oni su podsjetili da je Velija Murić, advokat porodica stradalih, podnio 20. maja 2002. godine krivične prijave protiv 14 visokih bivših funkcionera i proslijedio ih saveznom državnom tužiocu, Javnom tužilaštvu Srbije, višem tužiocu u Bijelom Polju i državnom tužiocu Crne Gore.

“Većina ovih funkcionera Srbije i Crne Gore je u međuvremenu preminula, ali su pravosudni organi Srbije i Crne Gore i dalje dužni da istraže i do kraja rasvijetle slučaj otmice u Štrpcima”, kazali su iz YIHR.

Do danas su, kako se navodi, pronađeni posmrtni ostaci samo četiri žrtve.

“Tijelo Halila Zupčevića pronađeno je krajem 2009. godine na obali jezera Perućac, a posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera i Ilijaza Ličine nađeni su u istom jezeru 2010. godine, dok se za ostalim žrtvama i dalje traga”, kaže se u saopštenju.

Iz YIHR su podsjetili da su za taj zločin do sada pravnosnažno osuđeni samo Ranisavljević i Mićo Jovičić.

Navodi se da su za zločin u Štrpcima trenutno u toku postupci pred sudovima u Bosni i Hercegovini (BiH) i Srbiji.

“Pred Sudom BiH u toku je suđenje desetorici optuženih, među kojima su komandant Višegradske brigade VRS, Luka Dragičević, i komandant Interventne čete u Višegradskoj brigade, Boban Inđić. Tužilaštvo BiH je sredinom decembra 2019. godine podiglo optužnicu protiv Milana Lukića za ovaj ratni zločin”, kazali su iz YIHR.

Oni su naveli da se pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu vodi postupak protiv petoro pripadnika Višegradske brigade VRS za zločin koji je počinjen u Štrpcima, koji se terete kao neposredni počinioci.

U zločinu su stradali Esad Kapetanović, Ilijaz Ličina, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović, Halil Zupčević.

Stradali su i Senad Đečević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Tomo Buzov, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović.

Među stradalima su Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić i jedno nepoznato lice.

Žrtve su bile iz Srbije i Crne Gore, iz Beograda, Prijepolja, Bijelog Polja i Podgorice. Najstarija žrtva imala je 59, a najmlađa 16 godina.

Bonus video: