Probijeni svi rokovi za sanaciju odlagališta u Gradcu

Umjesto da javnosti pruže objašnjenje zbog čega se kasni sa završetkom ovog posla, izvođači radova su na građevinskoj tabli prelijepili stari datum završetka radova i stavili novi - maj ove godine

11868 pregleda 0 komentar(a)
Radovi na Gradcu, Foto: Privatna arhiva
Radovi na Gradcu, Foto: Privatna arhiva

Sanacija jedne od najvećih ekoloških tačaka u Crnoj Gori, flotacijskog odlagališta nekadašnjeg Rudnika Šuplja stijena u Gradcu kod Pljevalja biće završena najvjerovatnije u maju ove godine, skoro deset mjeseci kasnije nego što je bilo planirano.

Umjesto da javnosti pruže obješnjenje zbog čega se kasni sa završetkom ovog posla izvođači radova su na građevinskoj tabli prelijepili stari datum završetka radova i stavili novi - maj ove godine.

Radovi na sanaciji deponije u Gradcu počeli su u novembru 2019. i trebalo je da budu zavšeni do avgusta prošle godine.

Investitor radova je Agencija za zaštitu prirode i životne sredine, a izvođač radova vrijednih oko osam miliona eura su preduzeća “Bemaks”, “Termosistem” i “Ramel”.

Gradac
foto: Privatna arhiva

“Deset godina se čekalo da radovi počnu, a u međuvremenu se rok za završetak poslova produžava za deset mjeseci. Nijesam siguran da će se poslovi završiti i u sadašnjem, produženom roku. Obišao sam radove na deponiji jalovine ruda olova i cinka i zasada sam zadovoljan njihovim kvalitetom. Ima još dosta nezavršenog posla i trebaće još dosta vremena da sve bude urađeno kako treba. Još nije čitavo područje deponije nasuto zemljom, stoga ne mogu da kažem da će poslovi biti završeni do maja i prema mojim procjenama biće novih odlaganja u rokovima završetka”, smatra predsjednik Ekološkog društva “Breznica” Milorad Mitrović.

On je kazao i da su kamioni koji prevoze zemlju sa deponije Maljevac u Pljevljima uništili put do Gradca, udaljenog od Pljevalja dvadesetak kilometara. Na problem blatnjavih ulica koje prolaze kroz naselje ukazali su i mještani nekadašnjeg rudarskog naselja. Oni smatraju da kamioni raznose materijal sa deponije u kojem bi mogle da se nalaze zagađujući elementi sa obližnjeg jalovišta, koji je klasifikovan kao opasan industrijski otpad.

Na deponiji u Gradcu odloženo je skoro četiri miliona tona jalovine.

Mještani tvrde da su se u petak obraćali komunalnoj policiji, ali da je ona samo angažovala jedno lice da mašinom ukloni prevelike količine otpada koje na asfaltnom putu svakodnevno ostavljaju kamioni izvođača radova.

Tvrde da se materijal koji se dovozi mogao prevoziti do jalovišta okolnim putem preko nekadašnje flotacije, a ne glavnom ulicom kroz naselje.

Mještani kažu da se taj put nalazi u blizini osnovne škole i traže da ih nadležni organi i instutucije zaštite od eventualnog uticaja opasnih materija i blatnjavih ulica koje onemogućavaju normalno kretanje u Gradcu, te da se izvođaču radova naloži da svojim načinom rada ne ugrožava okolinu i bezbjednost stanovništva.

Flotacijsko jalovište Gradac je jedno od najvećih odlagališta opasnog otpada u Crnoj Gori. Nalazi se na obali rijeke Ćehotine, oko 500 metara nizvodno od naselja Donji Gradac i oko 400 metara od postrojenja za flotaciju Gradac. Nalazi se na površini od oko deset hektara.

Bonus video: