govorio na otvaranju međunarodne naučne konferencije

Abazović: Ukoliko bi teror preveli kao strah, situacija sa COVID-om bi u potpunosti oslikala društvo straha

„Proces deglobalizacije značajno se ubrzao nakon 2016. godine i izbora u Sjedinjenim Američkim Državama, kada je opet vraćena teza o jačanju nacionalne države (Nation State). Međutim, situacija sa COVID-om potvrdila je potrebu za globalnom solidarnošću, kao nikada do sad“

5435 pregleda 13 komentar(a)
Abazović, Foto: Vlada CG
Abazović, Foto: Vlada CG

Proces dehumanizacije u postideološkom društvu potvrđuje potrebu za afirmacijom globalne solidarnosti kroz koncept globalne etike, saopštio je danas potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović.

On je, kako je saopšteno iz Abazovićevog kabineta, govorio danas na otvaranju međunarodne naučne konferencije "Poboljšanje: spoznaja, moral i raspoloženje", koja se održava u organizaciji Centra za bioetičke studije u Beogradu i Univerziteta u Oksfordu.

U saopštenju se dodaje da se Abazović osvrnuo na etička pitanja u kontekstu globalne pandemije i istakao da je ona najbolji dokaz zašto je potrebno uspostaviti minimum saglasnosti oko vrijednosti u globalnoj zajednici, navodeći da je proces deglobalizacije uvećao nesigurnost, a pandemija COVID-19 potvrdila potrebu za globalnom etikom.

"Proces deglobalizacije značajno se ubrzao nakon 2016. godine i izbora u Sjedinjenim Američkim Državama, kada je opet vraćena teza o jačanju nacionalne države (Nation State). Međutim, situacija sa COVID-om potvrdila je potrebu za globalnom solidarnošću, kao nikada do sad", ocijenio je Abazović.

Iz njegovog kabineta su kazali da je Abazović, osvrnuvši se na tezu filozofa Petera Sloterdajka o "društvu terora", objasnio da "ukoliko bi teror bukvalno preveli kao strah, onda bi upravo situacija sa COVID-om u potpunosti oslikala društvo straha, nezavisno od materijalne i političke moći bilo koje države na svijetu".

Abazović je poručio da podržava napore istraživača, naročito iz sfere medicine i naglasio da bioetika mora paralelno da se razvija sa novim tehnološkim otkrićima, navodi se u saopštenju.

On je dodao i da je u globalnom smislu teško zamisliti da bilo ko može sam rješavati probleme i da stoga treba afirmisati teorijska razmišljanja koja bi jednog dana mogla zaživjeti u praksi.

"Nijedno društvo ne može da opstane bez temeljnih vrijednosti, što važi i za globalnu zajednicu", zaključio je Abazović.