Knežević vodi tim za borbu protiv kriminala

Vlada usvojila pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji i razriješila sedam pomoćnika direktora UP

35938 pregleda 447 reakcija 40 komentar(a)
Knežević preuzima kriminalistiku, Foto: Savo Prelević
Knežević preuzima kriminalistiku, Foto: Savo Prelević

Dosadašnji načelnik Odsjeka za borbu protiv krijumčarenja droga Dejan Knežević, rukovodiće ubuduće policijskim Sektorom za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, saopšteno je Vijestima iz kabineta potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića.

Vlada je sinoć smijenila sedam pomoćnika direktora Uprave policije, nakon što su usvojili pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji u toj instituciji. Sa tih funkcija razriješeni su Zoran Lazović, Enis Baković, Dejan Đurović, Vesko Damjanović, Dragan Blagojević, Drago Spičanović i Zoran Tomčić.

Zoran Brđanin ostao je na mjestu vršioca dužnosti pomoćnika direktora UP za opšte poslove, odakle rukovodi tim bezbjednosnim sektorom.

Njega je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović predložio za direktora UP, a Vlada, shodno zakonu, čeka neobavezujuće mišljenje skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu o tom kandidatu.

Novom sistematizacijom predviđeno je pet, umjesto dosadašnjih osam pomoćničkih mjesta.

Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i Sektor kriminalističke policije spojeni su u jedan.

Prema pouzdanim informacijama, Miloš Rakonjac će rukovoditi specijalnim snagama, Dragan Klikovac graničnom policijom, a Saša Mašković borbom protiv pranja novca.

Rakonjac je do sada bio u Protivterorističkoj policiji, Klikovac je bio na čelu OKC-a, a Mašković u Specijalnom policijskom odjeljenju.

Sa funkcija pomoćnika direktora UP sinoć razriješeni Zoran Lazović, Enis Baković, Dejan Đurović, Vesko Damjanović, Dragan Blagojević, Drago Spičanović i Zoran Tomčić"...

Lazović je do sinoć upravljao Sektorom za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, Baković - Sektorom kriminalističke policije, dok je Blagojević bio na čelu Sektora za obezbjeđenje ličnosti i objekata. Sektorom specijalne policije rukovodio je Zoran Tomčić, a Dejan Đurović Sektorom za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

Organizacione jedinice za ljudske resurse, finansije i tehničku podršku bile su u rukama Draga Spičanovića.

Brđanin je prija par dana smijenio i načelnika Centra bezbjednosti Nikšić Tihomira Goranovića i komandira stanice policije Nikšić Darka Mađarića.

On je u subotu razgovarao s njima, nakon čega je objavljeno da će do imenovanje šefa nikšićke policije tim centrom bezbjednosti upravljati dosadašnji rukovodilac Stanice kriminalističke policije CB Herceg Novi Dragoljub Peković.

Abazović: Tražimo posvećenost i profesionalizam

Potpredsjednik Vlade i koordinator službi bezbjednosti Dritan Abazović, rekao je za Vijesti da je i smjenama pomoćnika direktora UP - pokazao da čine ono što su obećali.

Abazović i Sekulović
Abazović i Sekulovićfoto: Luka Zeković

“Rečeno - učinjeno. Najavio sam da kreće reforma Uprave policije i ona je već počela. Smjene pomoćnika su bile neminovne. Konkretno Zorana Lazovića, za kojeg sam više puta najavio da ne može ostati na tako odgovornoj poziciji. Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović i v.d. direktora Uprave policije Zoran Brđanin imaju moju i podršku kompletne Vlade. Borba protiv organizovanog kriminala tek sada će biti u punom kapacitetu”, rekao je on.

Abazović je kazao da novim pomoćnicima želi puno uspjeha u budućem radu.

“Od njih tražimo samo dvije stvari - posvećenost i profesionalizam”, kazao je Abazović.

Bonus video: