ASK: Gaši prekršio zakon, nije prijavio više od 20.000 eura

Gaši je kazao da je razlog neprijavljivanja nesnalaženje sa obrascom

10840 pregleda 31 reakcija 25 komentar(a)
Gaši, Foto: Savo Prelević
Gaši, Foto: Savo Prelević

Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je da je član Odbora direktora podgoričke "Čistoće" Isen Gaši prekršio Zakon o sprečavanju korupcije, jer nije u svojim imovinskim kartonima, između ostalog, prijavio više od 20.000 eura prihoda.

Zakonom je propisano da je javni funkcioner dužan da Agenciji dostavi tačne i potpune podatke u svojim imovinskim kartonima, a za one koji to ne urade propisana je novčana kazna od 500 do 2.000 eura.

U obrazloženju se navodi da je slučaj pokrenut na inicijativu Denisa Hota, a da je Agencija utvrdila da je on, između ostalog, propustio da prijavi 13.400 eura po osnovu članstva u Romskom savjetu i NVO Udruženju Roma Crne Gore, nepune 2.000 eura iz Odbora direktora, ali i malo više od 5.500 eura iz iste NVO.

Gaši je kazao da je razlog neprijavljivanja nesnalaženje sa obrascom.

On je, kako se navodu u odluci, takođe prekršio Zakon jer nije do kraja marta dostavio redovan godišnji imovinski karton.

Agencija je utvrdila i da odbornik Demokratskog fronta u Skupštini opštine Budva Đorđije Vujović prekršio isti član Zakona, jer nije dostavio imovinski karton za 2017. godinu.

Vujović se nije izjasnio na rezultate ispitnog postupka Agencije.

Agencija je utvrdila i da odbornik Pokreta za promjene u SO Žabljak Novak Anđelić nije prijavio sve prihode iz partije, čime je prekršio Zakon.

U odluci se navodi da je on 2018. godine dobio nepunih 550 eura po osnovu ugovora sa PzP, ali da nije to prijavio u kartonu.

Anđelić je kazao da to nisu bili lični prihodi, već da su sredstva namijenjena za troškove rada, odlazaka na sastanke i sl.

Agencija je utvrdila i da član Odbora direktora Regionalnog vodovoda Đorđije Vukčević nije prijavio sve prihode supruge Branislave, zbog čega je konstatovano da je prekršio Zakon.

U odluci se navodi da za četiri godine nisu prijavljeni njeni prihodi od nepunih 29.000 eura.

Vukčević je kazao da je godišnje prihode supruge prijavljivao u odnosu na mjesečna primanja, pa je, kako se navodi, iz navedenog razloga najvjerovatnije došlo do pogreške koja se odnosi na više ili manje prijavljenih prihoda, bez bilo kakve namjere da bilo što prikrije.

Bonus video: