Vlada prekinula dugogodišnji bojkot Berana

Predstavnici Opštine dogovorili zajedničke projekte, uskoro prevoz za đake i otvaranje autobuskih linija ka selima, planiran i novi vrtić

10842 pregleda 118 reakcija 12 komentar(a)
Foto: Rabrenović
Foto: Rabrenović

Nakon dvije godine bezuspješnih prepiski sa bivšim ministrom prosvjete Damirom Šehovićem, koji se oglušivao na zahtjev Opštine Berane i stanovnika Mjesne zajednice "Štitare", ta mjesna zajednica će konačno dobiti kombi vozilo za prevoz učenika.

Potpredsjednik Opštine Berane Marko Lalević objasnio je da je ministarka prosvjete, kulture, nauke i sporta Vesna Bratić uvažila inicijativu po kojoj je poništena odluka o dodjeli novih kombi vozila.

"Kombi vozila su po prethodnoj raspodjeli bivšeg ministra zaobišla našu opštinu i školu u Štitarima, a djeca iz te mjesne zajednice su već dvije godine do škole išla pješice", kaže Lalević.

On navodi da je Opština Berane uporedo sa rješavanjem tog problema prethodnih mjesec dana vodila aktivnosti i pregovore sa lokalnim prevoznicima kako bi našli dugoročno rješenje redovnog prigradskog prevoza za sve stanovnike ove opštine, a ne samo za učenike.

"Na predlog prevoznika i koristeći njihova iskustva došli smo do modela koji bi bi održiv uz subvencionisanje određenih neisplativih linija iz opštinskog budžeta, prvenstveno linije Berane - Šekular, Berane - Kaludra, Berane - Lubnice - Kurikuće, Berane - Štitari - Bubanje, što bi mnogo olakšalo život naših sugrađana na prigradskom i seoskom području i doprinijelo njihovom opstanku na svojim vjekovnim ognjištima", kaže Lalević.

Prema njegovim riječima, da bi bili u prilici da realizuju plan redovnog linijskog prigradskog prevoza, pored volje opštine Berane i lokalnih prevoznika potrebno je omogućiti zakonske preduslove da se ova ideja sprovede u djelo.

Marko Lalević
Marko Lalevićfoto: Tufik Softić

"To je usvajanje novog Zakona o komunalnim djelatnostima koji je prošao svu zakonsku proceduru za njegovo donošenje od javne rasprave do radnih tijela i stigao do Vlade koja treba da ga proslijedi Skupštini na razmatranje i usvajanje. Nakon njegovog donošenja u Skupštini, Opština Berane će imati zakonsku mogućnost subvencionisanja neisplativih linija, koje u skladu sa mogućnostima sopstvenog budžeta može pomoći", objašnjava Lalević.

On kaže da je pokazatelj da za opštinu Berane dolaze bolji dani predstavlja, kako tvrdi, čvrsto obećanje državnog sekretara Miroslava Anđelića da će jedan od prioriteta Ministarstva prosvjete, nauke kulture i sporta biti izgradnja novog dječjeg vrtića u Beranama u ovoj godini.

Berane se vraća na mjesto koje mu pripada

Ono što posebno moramo istaći da je prilikom sastanka u Ministarstvu ekologije, urbanizma i planiranja prostora sa ministrom Ratkom Mitrovićem i njegovim saradnicima dogovoreno da će novom reorganizacijom i sistematizacijom Ministarstva naš grad postati sjedište Uprave za inspekcijske poslove za opštine Rožaje, Plav, Petnjicu i Andrijevicu”, kaže Lalević.

Potpredsjednik Opštine Berane smatra da sve to govori kako se ovaj grad "polako ali sigurno na svim poljima vraća na mjesto koje mu pripada i koje je u istoriji zauzimao, kao duhovni, obrazovni, intelektualni i regionalni centar sjevera Crne Gore"