Borovinić Bojović: Vakcinacija počela po planu; Jokić: Za vakcinu se prijavilo samo 385 medicinara

Direktor podgoričkog Doma zdravlja je naveo i da su u toj ustanovi dobro organizovani i očekuje da će vakcinacija proteći u najboljem redu

25763 pregleda 247 reakcija 27 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović navela je da će Crna Gora do kraja sedmice dobiti još jedan kontingent ruskih vakcina, a najkasnije do kraja aprija još oko 200.000 kineskih vakcina.

Ona je to saopštila tokom skupštinskog Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje na kojem se raspravlja o procesu imunizacije stanovništva

Borovinić Bojović je kazala da je proces vakcinacije počeo po planu, te da je danas došlo još 30.000 Sinofarmovih vakcina.

"Dogovor sa kineskim ambasadorom je da će oko 200.000 vakacina najkasnije do kraja aprila stići u Crnu Goru", rekla je Borovinić Bojović.

Dogovoreno je, kako je dodala još 200.000 Sputnjih V vakcina, pored ranije dogovorenih 50.000, od kojih je 5.000 već stiglo.

Jelena Borovinić Bojović
foto: Luka Zeković

"Do kraja sedmice očekujemu drugi kontingent tih vakcina", kazala je Borovinić Bojović.

Vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Podgorica Danilo Jokić kazao je da će u petak veče ili subotu biti završena vakcinacija zdravstevih radnika u Domu zdravlja.

Saopštio je da će od ponedjelja kreće vakcinacija starijih od 80 godina.

Jokić je kazao i da ga brine mali broj prijavljenih zdravstvenih radnika za vakcinaciju, samo njih 385.

"Nešto što je zabrinjavajući podatak, a to je da se za vakcinaciju prve doze, u ovom momentu, prijavljeno 385 zdravstvenih radnika. Ušli smo u neku analizu, tim ljudi to ozbiljno radi", rekao je Jokić.

Direktor podgoričkog Doma zdravlja je naveo i da su u toj ustanovi dobro organizovani i očekuje da će vakcinacija proteći u najboljem redu.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Jevto Eraković je ocijenio da je epidemiološka situacija katastrofalna i van kontrole.

On je kazao da da Kina sa 1,4 milijarde stanovnika ima oko 90.000 oboljelih od COVID 19, a da Crna Gora sa 650.000 stanovnika ima blizu 80.000 slučajeva.

"Crna Gora je danas po neslavnom rekordu blizu Kine", rekao je Eraković.

Naveo je da zbog svega "neko mora da odgovara i da to mora biti dnevna tačka sjednice".

Predsjednik Odbora za zdravstvo, rad i socijlano staranje Srđan Pavićević kazao je da je zdravlje građana prioritet.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković kazala je da je epidemiološka situacija dramatična i da bi sjednica trebalo da ima karakter konsultativnog saslušanja.

Draginja Vuksanović Stanković
foto: Luka Zeković

Odbijen je prijedlog za proširenje dnevnog reda.

Bonus video: