Ujedinjena CG: Objavite imena privilegovanih, ili ćemo mi

Ministar prosvjete Damir Šehović se, podsjećaju, ovim povodom još nije oglasio, iako je Policijska akademija pod njegovom nadležnošću
81 pregleda 5 komentar(a)
Policijska akademija, Foto: Boris Pejović
Policijska akademija, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.12.2017. 13:57h

Odgovorni pojedinci iz afere „Policijska akademija“ uhvaćeni su javno u neistini i nadležni ne čine ništa da to sankcionišu, a Ujedinjena Crna Gora (UCG) neće zaćutati i pustiti da se prašina slegne, saopštili su iz te partije.

Takođe, upisali su da li odgovori i sankcije za krivične radnje moraju biti javni.

Direktor Akademije u Danilovgradu Boban Šaranović, kako su kazali iz UCG, demantovan je od strane Ministarstva unutrašnjih poslova da je na zahtjev MUP-a i Uprave policije umjesto 40 polaznika primio njih 64.

Šaranović je, zaključuju, tu odluku donio sam, a sa njom su se složili u Ministarstvu.

"Šaranović se pozvao i na afirmativnu akciju i član 79 Ustava kako bi opravdao ovu nezakonitu radnju i time saopštio još jednu neistinu jer u pomenutom članu Ustava nema ni slova o tome da za pripadnike manjina u Crnoj Gori tokom školovanja ne važe konkursna pravila i obavezujući testovi," ističu iz UCG.

Šaranović je, kako dodaju, sakrio od javnosti i nije objavio na sajtu da je preko 64 primljena polaznika, što je već bilo drastično kršenje pravila, odlučio da primi još njih 12 koji nijesu položili određene testove psihičkog, fizičkog ili opšteg znanja.

Ministar prosvjete Damir Šehović se, podsjećaju, ovim povodom još nije oglasio, iako je Policijska akademija pod njegovom nadležnošću.

Imajući u vidu navedeno, iz Ujedinjene Crne Gore su se obratili Šaranoviću i Šehoviću:

"Ko je naredio da se primi dodatnih 12 kandidata koji nisu prošli testiranja i zašto ste to pokušali da sakrijete od javnosti? Kada ćete objaviti imena i prezimena naknadno primljenih kandidata i to objaviti na sajtu kako bi građani znali, kao i za druge polaznike, o kome se radi?" upitali su iz UCG.

Kako su kazali, ako se imena ne objave, Ujedinjena Crna Gora će to uraditi, saopštavajući, kako su rekli, i relevantne činjenice o tome ko je i kako intervenisao da se upravo ovih 12 polaznika privileguje između više od 200 koji nijesu položili i prošli proceduru.

Takođe, iz te partije osvrnuli su se i na, kako su rekli, još jedan diskriminatorski odnos u Policijskoj akademiji.

"Svi koji konkurišu dužni su da popune sveobuhvatan i detaljan upitnik sa različitim privatnim/porodičnim i profesionalnim podacima (i o sebi i srodnicima) ali je nevjerovatno da su svi dužni da pod tačkom G. popune i klasično partijsko-podobno „raspitivanje“ o najmanje pet osoba koje nisu srodnici a mogu pružiti informacije o polazniku. Ova „prosvjetna orginalnost“ je nezakonita i neustavna jer predstavlja brutalno kršenje ljudskih prava i sloboda," zaključuju iz Ujedinjene Crne Gore.

Bonus video: