Simović o mjerama: Stranci povlašćeni u odnosu na ovdašnje stanovništvo

Prvi čovjek Nikšića je pitao zašto stranci mogu da uđu u grad i iz njega izađu kada god hoće i pođu do drugog „zatvorenog“ grada, dok Nikšićani nemaju tu mogućnost

10279 pregleda 36 reakcija 31 komentar(a)
Simović, Foto: Svetlana Mandić
Simović, Foto: Svetlana Mandić

Predsjednik Opštine Nikšić, Milutin Simović, saopštio je da podržava sve mjere koje doprinose kontrolisanju epidemije koronavirusa, ali da utisak da su stranci povlašćeni u odnosu na domicilno stanovništvo može obeshrabriti građane u poštovanju mjera.

On je tokom onlajn sastanka koji je organizovao premijer Zdravko Krivokapić, povodom aktuelne epidemiološke situacije u Crnoj Gori, pitao da li su građani dovoljno edukovani i motivisani da pristupe vakcinaciji da bi se postigla kritična masa imunizovanih i život vratio u normalu.

Simović je, kako je saopšteno nakon sastanka, naveo da je tokom predsjedavanja tadašnjim Nacionalnim koordinacionim tijelom (NKT) iskazao „visok stepen odgovornosti prema zdravlju građana Crne Gore, koje je uvijek bilo prioritet svih prioriteta“.

„Moj zadatak je da primarno zastupam interese građana Nikšića u kome se epidemija ponovo zahuktava. Kao predsjednik Opštine Nikšić ne mogu uticati na činjenicu da je grad zatvoren, a granice u bliskom okruženju širom otvorene“, kazao je Simović.

On je pitao zašto stranci mogu da uđu u grad i iz njega izađu kada god hoće i pođu do drugog crnogorskog „zatvorenog“ grada, dok Nikšićani nemaju tu mogućnost.

„Utisak je da su stranci povlašćeni u odnosu na domicilno stanovništvo, što može biti uzrok nezadovoljstva građana Nikšića i obeshrabriti ih u pridržavanju mjera“, ocijenio je Simović.

On je kazao da su vrlo zabrinuti što su kapaciteti Specijalne bolnice za plućne bolesti Brezovik skoro popunjeni, gdje je od 60 kreveta slobodno osam, dok je u nikšićkoj Opštoj bolnici slobodno deset kreveta.

„Ne mogu uticati ni na statistički beznačajan broj vakcinisanih građana Nikšića, što ukazuje na to da će patnja ekonomije biti dugotrajna i iscrpljujuća, ali svakodnevno sa opštinskim komunalnim službama radim na korist svih građana, koje pozivam na zajedništvo u borbi sa pošasti, koja ne bira ni političku pripadnost, ni vjeru, ni naciju“, ukazao je Simović.

Prema njegovim riječima, u aktuelnoj situaciji su svi zdravstveno i ekonomski ugroženi.

Bonus video: