Snimak incidenta u nikšićkoj Župi postao viralan, a autorka snimka tvrdi da je to dalo povoda za vrijeđanja

“Ne pristajem da se događaj koji je zabrinuo svaku razumnu i dobronamjernu osobu u Nikšiću tako vulgarno i demagoški koristi za osvajanje dodatnih glasova i za degradaciju političkih neistomišljenika po svaku cijenu"

7916 pregleda 40 reakcija 41 komentar(a)
Incident u Župi, Foto: Screenshot
Incident u Župi, Foto: Screenshot

Dragana Marković, koja je telefonom snimila incidet koji se dogodio u nikšićkoj Župi prilikom auto obilaska toga kraja, u organizaciji Patriotsko komitskog saveza, tvrdi da je snimak postao viralan, pa je to mnogima, kako ističe, dalo povoda da je vrijeđaju i pogrdno oslovljavaju.

“Postaje previše jednostavno i uobičajeno usmjeriti negativne emocije prema ženi. A zapravo su žene iz auto kolone i žene iz porodice Mušikić bile te, to snimak i potvrđuje, koje su se ponašale razumnije i u svakom trenutku bile svjesne bar fizičkih posljedica konflikta muškaraca. Učesnici auto kolone su na dostojanstven način, pjesmom i državnim obilježjima, izrazili svoju ljubav i privrženost prema Nikšiću i Crnoj Gori. Trebalo je to poštovati jer nije bila provokacija prema bilo kome. Da nijesu bili kamenovani, na tom mjestu se automobili ne bi ni zaustavili. I po zaustavljanju kolone kamenovanje se nastavilo. Snimak i to potvrđuje”, navodi se u njenom regagovanju.

Marković, koja je univerzitetska profesorica, ističe da je manipulacija javnim mjenjem, bez obzira ko iza nje stoji, pogubna za demokratiju i za odnose među građanima, ada podmetanje i plasiranje lažnih vijesti ne doprinosi slobodnom izboru i odlučivanju.

“Ne pristajem da se događaj koji je zabrinuo svaku razumnu i dobronamjernu osobu u Nikšiću tako vulgarno i demagoški koristi za osvajanje dodatnih glasova i za degradaciju političkih neistomišljenika po svaku cijenu. Stvarni politički lideri, kojima je stalo do sloge i pomirenja u jednom gradu, rade na spuštanju tenzija i pomažu nadležnim organima da procesuiraju odgovorne na osnovu činjenica a ne na osnovu prijetnji, pritiska i stalnog ponavljanja neistinitih kvalifikacija. Stvarni lideri bi pomirili tu porodicu sa onima iz kolone, i one iz kolone sa tom porodicom. Afekat i reakciju obije strane, Mušikića u odnosu na učesnike kolone zbog njihove pjesme i obilježja, i učesnike auto kolone na kamenovanje sa imanja treba prevazići jer će se i nakon izbora i pravnog postupka zajednički život svih tih ljudi u istom gradu nastaviti”, stoji u njenom reagovanju.

Ističe da prati političke procese i da primjećuje da se Demokratska Crna Gora, kako kaže, prečesto pojavljuje u ulozi žrtve.

“Vješti su za proizvodnju sukoba, zloupotrebu čovjeka, ne mareći za to da će proći izbori a mi nastaviti da živimo, zajedno, u istom gradu. To što prečesto rabe riječ mir ne oslobađa ih očiglednog ekstremizma. Napominjem da me do danas tužilaštvo i policija nijesu kontaktirali, iako sam svjedok događaja i autorka snimka na koji se svi pozivaju. Umjesto suđenja po društvenim mrežama i portalima, umjesto presuda putem agresivnih saopštenja, dajmo šansu dobroj volji građana i profesionalnom radu državnih institucija”, zaključuje Marković.

Bonus video: