Mihailo Jovović predložen za predsjednika Komisije

Dosadašnji predsjednik Nikola Marković podnio je ostavku na predsjedničko mjesto u Komisiji pošto je napustio poziciju glavnog urednika u listu Dan, koji ga je i delegirao u Komisiju

12064 pregleda 3 komentar(a)
Marković i Jovović, Foto: Savo Prelević
Marković i Jovović, Foto: Savo Prelević

Vlada je utvrdila predlog odluke da novi predsjednik Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama napada na novinare bude programski direktor lista Vijesti Mihailo Jovović.

Jovović je član Komisije od njenog osnivanja.

Dosadašnji predsjednik Nikola Marković podnio je ostavku na predsjedničko mjesto u Komisiji. Marković je to učinio nakon što je napustio poziciju glavnog urednika u listu Dan, koji ga je i delegirao u Komisiju.

On je od početka rukovodio njenim radom i uložio napore da se riješe brojni slučajevi, ali sem deklarativnih izjava - za to nije bilo dovoljne podrške nadležnih u bivšoj Vladi i pravosudnim organima.

Ubistvo urednika lista Dan Duška Jovanovića i dalje je neistraženo, pokušaj ubistva novinara Tufika Softića, Mladena Stojovića, težak napad na novinarku Oliveru Lakić i brojni drugi slučajevi. Neki od njih su zatvoreni zbog nedostatka dokaza, odnosno zastare za šta niko nije odgovarao u Državnom tužilaštvu iako je Komisija utvrdila da je propusta bilo.

Bivša Vlada najavljivala je da će tražiti pomoć američkog FBI u istrazi napada na Lakić, ali nema javno dostupnih podataka da se to desilo.

Nova Vlada i MUP najavili su proaktivniju ulogu u istragama napada na novinare, oko čega seosebno angađovao državni skeretar MUP-a Zoran Miljanić koji je takođe član Komisije.

Bonus video: