povodom odluke vlade da odbije predlog o povećanju plata

Ljutica: Ministarstvo finansija da nađe način da poveća plate zdravstvenim radnicima

On ističe da su svjesni činjenice da su novu Vladu sačekali brojni problemi, ali i da pored toga, smatraju da postoji rješenje i da se ono što prije mora naći

8276 pregleda 454 reakcija 8 komentar(a)
Ljutica, Foto: URA
Ljutica, Foto: URA

Koeficijenti po kojima se obračunavaju zarade nisu u skladu sa njihovom stručnom spremom, te je potrebno povećati plate zdravstvenim radnicima, sa posebnim osvrtom na ljekare, saopštio je koordinator Sektora za zdravstvo Građanskog pokreta URA Igor Ljutica.

On je pozvao Ministarstvo finansija na čelu sa ministrom Milojkom Spajićem da pronađe način da se ovo realizuje.

Ovaj poziv je uputio povodom odluke Vlade Crne Gore da odbije predlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru kojim se traži povećanje plata, odnosno uvećanje koeficijenta za ljekare i profesore.

Kako je kazao, ljekari već dugo kupuju socijalni mir u Crnoj Gori.

"Usljed pandemije izazvane virusom COVID-19 dolazi do burn out-a (preforsiranja) doktora medicine, koji, pritom, u takvo stanje ulaze sa nezadovoljstvom koje traje već duži niz godina. Prethodne vlasti nisu učinile ništa kako bi riješile ovaj problem, čak su prijeteći odgovarale na molbe", smatra Ljutica.

On ističe da su svjesni činjenice da su novu Vladu sačekali brojni problemi, ali i da pored toga, smatraju da postoji rješenje i da se ono što prije mora naći.

"Ovih dana mnoge strane su pokazale volju da se ispravi nepravda. Ne želeći nikoga da uvrijedimo, sudija okružnog suda ima skoro tri puta veću platu od ljekara na specijalizaciji", navodi Ljutica.

On ističe da bez zadovoljnog ljekara nema ni zdravog pacijenta tj. građanina.

"Bez zdravog građanina nema ni zdrave države", smatra Ljutica.

Preporučujemo za Vas