UBRZAJ u Kotoru: Večeras dvije projekcije

Kotorsko izdanje Festivala UBRZAJ otvoriće Daliborka Uljarević, izvršna direktorka CGO-a i Marija Bernard, v.d. direktorka KC "Nikola Đurković"
55 pregleda 1 komentar(a)
Život kao crtani film, Foto: Screenshot (YouTube)
Život kao crtani film, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 15.12.2017. 09:30h

Filmsko propitivanje granica nakon Podgorice, počinje i u Kotoru 15. decembra 2017. u Kinu Boka. U saradnji sa Opštinom Kotor i Kulturnim centrom "Nikola Đurković", u sklopu VIII Festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ, Centar za građansko obrazovanje (CGO) kotorskoj publici predstavlja četiri izuzetna filmska ostvarenja tokom dva festivalska dana. Prvi filmski dan u Kino Boka od 18 časova počinje filmom "Život kao crtani film", afro-američkog reditelja i dobitnika prestižne filmske nagrade Oskar Rogera Ross Williamsa, a od 20 čaosva repertoaru je film "Ne opiri se", za koji režiju potpisuje svestrani tvorac dokumentarnih filmova Craig Atkinson.

Kotorsko izdanje Festivala UBRZAJ otvoriće Daliborka Uljarević, izvršna direktorka CGO-a i Marija Bernard, v.d. direktorka KC "Nikola Đurković".

"Život kao crtani film" donosi priču o autističnom dječaku koji se izražava kroz naučene replike i situacije iz omiljenih crtanih filmova. Kada je imao tri godine, Owen Suskind iznenada je prestao da govori i povukao se u svijet unutar svoje glave. Na očaj roditelja, Owenu je dijagnostifikovan autizam.

Međutim, dječakov otac Ron Suskind, dobitnik Pulicerove nagrade za novinarstvo, ne namjerava da tek tako odustane. Primijetivši da je njegov sin opčinjen Diznijevim filmovima, odlučio je da pokuša da uspostavi kontakt preko likova i citata iz filmova kao što su Aladin, Dambo i Herkul, itd. Owen ubrzo uspijeva da se izražava kroz naučene replike i situacije iz omiljenih crtanih filmova i nakon godina tišine ponovo se povezuje sa svojom porodicom. Za ovaj film reditelj je na prestižnom Sundance film festivalu dobio nagradu za režiju, a dobitnik je i brojnih nagrada publike na festivalima širom svijeta.

Na ulicama Fergunsona u Misuriju, gdje se lokalna zajednica još uvijek oporavlja od smrti Michael Browna, film "Ne opiri se" pruža izvanredan pogled na trenutnu situaciju u američkim policijskim snagama, kao i uvid u budućnost.

Ovaj dobitnik nagrade za najbolji dokumentarni film na Filmskom festivalu Tribeka, stavlja gledaoca u centar zbivanja, počevši od vožnje sa paravojnim SWAT timom Južne Karoline i policijske obuke koja uči značaju “opravdanog nasilja”, pa sve do rasprava Kongresa na temu procvata ratne opreme u policijskim odjeljenjima manjih gradova – da bi se na kraju pozabavio istraživanjem do kojih granica će novi kontroverzni izumi, kao što su policijski algoritmi za prevenciju zločina, dovesti u ovoj oblasti.

Detaljan program Festivala i sve dodatne informacije mogu se pronaći OVDJE, za Kotor OVDJE, a ulaz na sve projekcije je besplatan.

Bonus video: