Opština Bijelo Polje uklonila kamere nakon upozorenja

Navodi se i da Opština nije zatražila ni dozvolu za postavljanje video-nadzora od Vlade Crne Gore, koja je pravi vlasnik objekta Sportskog centra.

7809 pregleda 9 komentar(a)
Kamere - prije i nakon uklanjanja, Foto: Euromost
Kamere - prije i nakon uklanjanja, Foto: Euromost

Opština Bijelo Polje uklonila je nakon inspekcijskog nadzora Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP), osam kamera i tri uređaja za video-nadzor koji prave video-zapis (DVC). Nadzor je tražila Nevladina organizacija “Euromost”, na osnovu Zakona o zaštiti podataka o ličnost, a nakon inpsekcijskog nadzora, AZLP je naložio Opštini uklanjanje.

“Kontrolori Agencije su utvrdili da su sve kamere bile fiksne sa jasnom rezolucijom i mogućnošću zumiranja i bile povezana sa tri DVC-a koji vrše snimanje 30 dana. U zapisniku su naveli da uvođenje tih video-nadzora kojim su planirani video-zapisi ulice i javne površine, kao i u službene prostorije (kancelarije) i mjesta za rekreaciju, predstavlja isuviše intrizivnu mjeru i predstavlja obradu ličnih podataka u većem obimu nego što je to potrebno da bi se postigla svrha obrade, na način koji nije u skladu sa njihovom namjenom, što je u suprotnosti sa Zakonom. Očigledno je da neko u Opštini želi da glumi velikog brata, pod izgovorom bezbjednosti, pa je preko Centra za sport i rekreaciju postavila u Sportskom centru “Nikoljac” čak 37 fiksnih savremenih kamera sa najsavremenim snimačima, kojima su pokrili čitavu spoljnu i unutrašnju površinu Sportskog centra”, saopštili su iz “Euromosta”.

U tom objektu se, kako navode, nalaze i službene kancelarije i sportski tereni koje koriste sportisti, kao i veliki broj građana, a koji dolaze u službene prostorije više sekretarijata koji se nalaze u toj zgradi.

“To znači da ko god uđe u taj objekat je pod nadzorom i postoji opasnost da se nezakonito snima i da mu se nezakonito obrađuju podaci. Očigledno je da se novac građana u visini od preko 8.000 eura, koliko je koštala oprema, planirao koristiti za snimanje građana, za čije svrhe i za čiju upotrebu, još nije poznato. Takođe je jasno da se u ovom slučaju krši i Zakon, a i Ustav, kojim se jamče građanima sva prava i zaštita podataka o ličnosti, te će se iz tog razloga Euromost obratiti i ostalim državnim institucijama, ako Savjet Agencije ne naloži uklanjanje svih preostalih kamera koje nadgledaju građane unutar i van objekta”, saopšteno je iz “Euromosta”.

Navodi se i da Opština nije zatražila ni dozvolu za postavljanje video-nadzora od Vlade Crne Gore, koja je pravi vlasnik objekta Sportskog centra.

“Iz tog razloga smo od Vlade pismeno zatražili da nam odgovore, da li su dobili bilo kakav zahtjev i na koji način Centar za sport i rekreaciju koristi ovaj objekat, da nam se dostavi ugovor o zakupu između Vlade i Opštine i da nam odgovore kako može da se taj objekat koristi bez upotrebne dozvole, jer se u posjedovnom listu vidi da je nema, a radi se o objektu koji služi za veća okupljanja građana”, saopšteno je iz “Euromosta”.

Bonus video: