Kanalizaciju ima 20 odsto Kolašinaca

Za unapređenje tretmana otpadnih voda u gradu na Tari trebalo bi uložiti skoro 11 miliona eura

2249 pregleda 21 reakcija 3 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Prema podacima iz preduzeća Vodovod i kanalizacija pokrivenost gradskog područja Kolašina sistemom fekalne kanalizacije i dalje je svega 20 odsto. Ukupna dužina kolektora fekalne kanalizacije je svega 3,5 kilometra, a na taj sistem priključeno je 369 kolašinskih domaćinstava i 67 korisnika iz ostalih kategorija.

Da bi se taj problem riješio, predloženim investicionim programom, kroz minimalne, osnovne i dugoročne projekte, u unapređenje tretmana otpadnih voda u Kolašinu trebalo bi uložiti skoro 11 miliona eura. Investicioni program predložen je kroz Studiju razvoja kanalizacionog i vodovodnog sistema te opštine, koja je završena prošle godine.

“Za sada je sistemom fekalne kanalizacije pokriven najveći dio gradskog jezgra, kao i djelovi kroz koje prolazi glavni odvodni kanal prema ‘lagunama’. U ostalim djelovima grada, prigradskim naseljima, sistem fekalne kanalizacije nije izgrađen, pa se otpadne vode iz objekata disponiraju u septičke jame”, navodi se u tom dokumentu.

Sakupljanje otpadnih voda iz grada i dijela prigradskih naselja još se obavlja u otvorenim bazenima, takozvanim “lagunama“ u priobalju rijeke Tare u naselju Breza.

Investicionim programom predviđeno je i da se skoro šest milona eura uloži u poboljšanje kvaliteta vodosnabdijevanja, takođe kroz minimalne, osnovne i dugoročne projekte.

Preduzeće Vodovod i kanalizacija, kako piše u ovogodišnjem Planu, namjerava, između ostalog, da učestvuje i u projektu kojim će biti obezbijeđene potrebne količine vode za grad, ali i za osnježavanje staza na ski centrima Kolašin 1600 i Kolašin 1450.

Bonus video: