Nepogode ne poznaju granice

Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 530.000 eura, od čega Evropska unija finansira 85 odsto troškova. Vrijednost projekta za Crnu Goru je skoro 350.000 eura, od čega je doprinos EU oko 297.000

2557 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Realizacija projekta “Nepogode ne poznaju granice” koji uključuje nabavku opreme za zaštitu od poplava i požara, za prognoziranje hidrometeoroloških prilika i sistem ranog upozorenja, ali i prekogranične obuke, terenske vježbe i radionice za zaposlene u službama i institucijama koje se bave zaštitom i spasavanjem, koju sprovodi NVO “Fors Montenegro“, počela je 1. marta.

Projekat se sprovodi u partnerstvu sa „Prefekturom“ iz Skadra i predviđeno je da traje 30 mjeseci. Dok će projektom u Albaniji biti obuhvaćen region Skadra, u Crnoj Gori će aktivnosti biti realizovane u više opština – u Podgorici, Baru, Ulcinju, Budvi, Cetinju, Danilovgrada, Andrijevici, Beranama, Plavu, Petnjici, Gusinju i Rožajama. Glavne ciljne grupe u Crnoj Gori su opštinske službe zaštite i spasavanja, Direktorat za vanredne situacije MUP-a Crne Gore i Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore.

“Cilj projekta je jačanje kapaciteta ljudi, institucija i službi koji se bave poslovima zaštite i spasavanja za smanjenje rizika od katastrofa kroz edukaciju i podizanje nivoa svijesti građana, modernizaciju opreme i unapređenje saradnje u ciljnom području. Ova prekogranična inicijativa predstavlja nastavak aktivnosti Fors Montenegra u ovoj oblasti, kojima nastojimo da doprinesemo unapređenju sistema zaštite i spasavanja“, saopšteno je iz te NVO.

Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 530.000 eura, od čega Evropska unija finansira 85 odsto troškova. Vrijednost projekta za Crnu Goru je skoro 350.000 eura, od čega je doprinos EU oko 297.000.

Projekat finansira Evropska unija u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Crna Gora - Albanija 2014-2020, a ugovorno tijelo za projekat je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja Crne Gore.

Bonus video: