Danas odbornik DPS-a, sjutra kandidat za Savjet RTCG

Unija poslodavaca, koja je predložila Pajovića, tvrdi da oni nemaju obavezu da provjeravaju sadržaje izjave, i da očekuju da on stoji iza onoga što je potpisao
132 pregleda 10 komentar(a)
Slobo Pajović, Foto: Radomir Petrić
Slobo Pajović, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 14.12.2017. 16:32h

Članovi Savjeta RTCG apelovali su na Administrativni odbor Skupštine Crne Gore da poštuje zakon prilikom izbora novih članova. Oni su na to upozorili jer smatraju da se prijavom Sloba Pajovića, dugogodišnjeg funkcionera DPS-a, krši Zakon o nacionalnom javnom emiteru koji zabranjuje da politički funkcioneri budu u Savjetu Javnog servisa.

Unija poslodavaca je Pajovića 6. decembra predložila kao kandidata na upražnjeno mjesto u Savjetu, nakon što je Ivan Mitrović ranije podnio ostavku zbog sukoba interesa.

Pajović je dan ranije 5. decembra podnio ostavku na odborničko mjesto DPS-a u Skupšini opštine Bar. On je, kako piše na sajtu te partije, i dalje član njenog barskog odbora.

U članu 26 Zakona piše da politički funkcioneri ne mogu biti kandidati a time ni članovi Savjeta javnog servisa, opominju članovi Savjeta Milan Radović i Goran Đurović, kao i bivša članica Administrativnog odbora Danka Marković (SNP).

"Na bazi principa i u skladu sa Zakonom o nacionalnom javnom emiteru RTCG u članu 26 u prvom stavu stoji da članovi Savjeta RTCG ne mogu biti poslanici i odbornici niti funkcioneri političkih partija. Imajući u vidu da je zakon jasan i na opravdano interesovanje javnosti za objektivnim radom RTCG-a apelujem na Administrativni odbor i Skupštinu da se pridržavaju zakona prilikom izbora članova u Savjet RTCG”, rekao je Radović "Vijestima”.

Administrativni odbor je nakon 23. oktobra raspisao konkurs za njegovog nasljednika, koji je trajao 45 dana.

Unija poslodavaca je prijavu Pajovića dostavila, kako je rečeno "Vijestima", nakon što im je dostavio izjavu da prihvata kandidaturu i izjavu da ne postoji smetnja iz člana 26 Zakona o nacionalnom javnom emiteru.

Oni su ponovili da je Pajović godinama bio veoma aktivan u Komori dok je bio direktor Luke Bar.

Na pitanje da li krše zakon predlogom kandidata koji je funkcioner DPS, “Vijestima” je rečeno da oni nemaju obavezu da provjeravaju sadržaje izjave kandidata.

"UP radi na stvaranju ambijenta za održiva preduzeća. U tome postupamo profesionalno i očekujemo da će se ovaj proces završiti na takav način i od strane kandidata i nadležnog odbora,” odgovoreno je "Vijestima”.

Pajović je ranije bio poslanik DPS-a, on je sada direktor Crnogorske plovidbe.

Administrativni odbor je raspisao konkurs za još jednog člana Savjeta nakon što je smijenjen zbog navodnog sukoba interesa reditelj Nikola Vukčević.

Na osnovu anonimne prijave, Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je da Zakon o sprečavanju korupcije krši još nekoliko članova Savjeta RTCG, o čijoj sudbini u Savjetu će tek odlučivati Administrativni odbor.

Usljed ovakvog slijeda događaja ambasada SAD i Evropska komisija javno su podržali profesionalne medije u Crnoj Gori, a na tu temu američka ambasadorka Margaret En Uehara razgovarala i sa liderom DPS Milom Đukanovićem.

DPS i dio Vladinih zvaničnika, među kojima i premijer, bojkotuju Javni servis nakon što je novi uređivački tim umjesto forsiranja vladajuće partije počeo uravnoteženo da izvještava.

Članica Administrativnog odbora Marta Šćepanović (DPS) rekla je TV Vijestima da iza smjene članova Savjeta RTCG, ali i AEM-a, ne stoje politički motivi.

"Nije u pitanju obračunavanje sa neistomišljenicima, već je u pitanju kršenje zakona od strane imenovanih lica", kazala je ona.

Šćepanović, ne vidi ništa sporno u tome što se na mjesta onih koji su razriješeni kandiduju oni koji su politički bliski DPS-u.

Iz Građanskog pokreta URA juče su osudili pokretanje postupka za smjenu člana Savjeta AEM-a Darka Ivanovića. Kažu da je jučerašnjim glasanjem na Administrativnom odboru predstavljena slika jednoumlja poslanika vladajuće većine Skupštine.

SDP je poručio da stav Administrativnog odbora kojim je predložena smjena Ivanovića pokazuje da “režim DPS-a i satelitskih partija koje ga podržavaju ulazi u završnu fazu obračuna sa nezavisnim institucijama”. SDP je izrazio nadu da će “sramni postupci Odbora na čelu sa Luiđom Škreljom biti predmet pažnje međunarodnih partnera države”.

Ako izaberu odbornika DPS-a šalju poruku da je RTCG njihov

Ako Skupština izabere odbornika DPS- a za člana Savjeta RTCG šalje se jasna poruka građanima da se u Crnoj Gori ne može u ovom trenutku uspostaviti i sačuvati javni servis koji je profesionalan i jednako udaljen od svih političkih partija, rekao je "Vijestima” član Savjeta Goran Đurović. On napominje da Zakon o nacionalnom javnom emiteru RTCG u članu 26 stav 1 tačka 1 propisuje da članovi Savjeta RTCG ne mogu biti poslanici i odbornici.

"Kandidat za čana Savjeta RTCG mora između ostalih dokumenata priložiti i izjavu da nije u sukobu interesa koje propisuje član 26, pa je tim prije neshvatljivo kako je odbornik mogao da se kandiduje ukoliko je pročitao ovu odredbu. Skupština Crne Gore je usvojila u 2008. Zakon o RTCG koji se može smatrati dobrim, a sigurno ponajboljim u regionu. Upravo su poslanici, pa i oni iz DPS-a, svojim glasovima dali podršku da se RTCG oslobodi uticaja političkih stranaka pa je čudno kako se njihov odbornik u Skupštini opštine Bar sada kandiduje za ovu javnu funkciju”, rekao je Đurović.

Bonus video: