Incident na protestu na Cetinju: Pokušaj upada u zgradu Ministarstva

Ispred Ministarstva kulture došlo je do incidenta kada se na vratima pojavio državni sekretar Dragan Koprivica

156426 pregleda 1698 reakcija 461 komentar(a)
Sa protesta na Cetinju, Foto: Mediabiro
Sa protesta na Cetinju, Foto: Mediabiro
Ažurirano: 08.03.2021. 14:57h

Na Cetinju je održan protest profesora i saradnika Fakulteta za crnogorski jezik i književnost (FCJK) kao i dijela građana.

Oni su protestovali jer, kako navode, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta nije uplatilo nijednu ratu za tu ustanovu od prošle godine.

Ispred Ministarstva kulture došlo je do incidenta kada se na vratima pojavio koordinator u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta Dragan Koprivica koji je okupljenima slao poljupce.

Dio okupljenih je nakon toga pokušao da uđe u zgradu Ministarstva, ali su veći incident spriječili organizatori.

Nakon toga su okupljeni pjevali "što ste na nas digli hajku, četničku vam j... majku", a potom je Adnan Čirgić pozvao okupljene da se mirno raziđu.

Protestom su prekršene mjere u borbi protiv pandemije kojima je predviđeno okupljanje maksimalno 25 ljudi, ne duže od 60 minuta.

“Ovih teških i subdonosnih dana za opstanak Crne Gore dok se sprovodi izdajnička i asimilatorska politika, Cetinje kao u najslavnijim danima svoje istorije pruža otpor okupatorskoj sili koja se sručila na našu zemlju. Promoteri anticrnogorske ideologije osokoljeni podrškom iz komšiluka i zamotani u tuđa u tuda državna znamenja, sada žele udaritl na rad Fakulteta za crnogorski jezik koji nije pristao na kolaboraciju s neprijateljima građanske Crne Gore”, kazao je je istoričar sa FCKJ Boban Batrićević.

Dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost Adnan Čirgić istakao je da su ponosni što su javna visokošolska ustanova koja funkcioniše izvan Univerziteta Crne Gore.

“Da nije tako ne bismo imali autonomiju, koju nam ova tuđinska vlada preko svoje ministarke želi ukinuti. Utopili bismo se u ćutnji Univerziteta Crne Gore čija je autonomija zgažena postavljanjem partijskog kadra na njegovo čelo. Nećemo dozvoliti da Vlada premijera Zdravka Krivokapića koji se javno šepuri da je na referendumu glasao protiv svoje države ugasi FCJK”, poručio je Čirgić.

Prema njegovim riječima danas više nego ikada su ponosni što su se izborili da sjedište Fakulteta za crnogorski jezik bude na Cetinju.

“Slobodarskoj instituciji je jedino mjesto u cetinjskom gnijezdu slobode. Nećemo dozvoliti gašenje Fakulteta”, uvjerava Čirgić.

Uprava FCJK je saopštila da je Koprivica isprovocirao masu, dok je Koprivica kazao da su pojedinci uskakali u kancelarije, vikali na službenice, praveći nered po službenim prostorijama.