FCJK: Koprivica isprovocirao masu; Koprivica: Pojedinci uskakali u kancelarije, vikali na službenice...

Uprava FCJK je saopštila da su organizovali "nenajavljeni skup akademskog i neakademskog osoblja ispred bivšeg Ministarstva kulture, a pridružio se veliki broj građana da se solidarišu s FCJK i ukažu protest Vladi koja neispunjavanjem zakonskih obaveza prema Fakultetu ulazi u obračun s jedinom institucijom kojoj je cilj afirmacija montenegristike"

35659 pregleda 612 reakcija 72 komentar(a)
Koprivica ispred zgrade Ministarstva kulture na Cetinju, Foto: Printscreen
Koprivica ispred zgrade Ministarstva kulture na Cetinju, Foto: Printscreen

Uprava Fakulteta za crnogorski jezik i književnost (FCJK) je saopštila da je koordinator u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta Dragan Koprivica ciničnim slanjem poljubaca i gestikulacijom isprovocirao okupljene na protestu profesora i saradnika FCJK i dijela građana na Cetinju.

Koprivica je povodom toga kazao da je jedan broj ostrašćenih pojedinaca nasilno prodro u zgradu Ministarstva kulture na Cetinju pored policijskog i dežurnog obezbjeđenja, te da su i uskakali u kancelarije, vikali na zaposlene službenice, praveći nered po službenim prostorijama.

Na Cetinju je danas održan protest profesora i saradnika FCJK i dijela građana.

Oni su protestovali jer, kako navode, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta nije uplatilo nijednu ratu za tu ustanovu od prošle godine.

Na čelu tog ministarstva je Vesna Bratić.

Ispred zgrade Ministarstva kulture na Cetinju došlo je do incidenta kada se na vratima pojavio Koprivica koji je okupljenima slao poljupce.

Uprava FCJK je saopštila da su organizovali "nenajavljeni skup akademskog i neakademskog osoblja ispred bivšeg Ministarstva kulture, a pridružio se veliki broj građana da se solidarišu s FCJK i ukažu protest Vladi koja neispunjavanjem zakonskih obaveza prema Fakultetu ulazi u obračun s jedinom institucijom kojoj je cilj afirmacija montenegristike".

Oni su dodali je skup protekao mirno, u akademskom duhu, te da su tri puta odbili zahtjev Koprivice da se obrati, nakon čega je on po zvašetku skupa, kako tvrde, izašao i ciničnim slanjem poljubaca i gestikulacijom isprovocirao masu.

"Kao eksponent Miloševićeve i Šešeljeve politike Dragan Koprivica je 90-ih godina specijalizirao sve metode i tehnike raspirivanja mržnje i provociranja građanski i antifašistički okupljenih masa. Te je svoje sposobnosti i danas pokazao. Provociranjem okupljenih građana po svršetku skupa, Dragan Koprivica, kao činovnik Vlade Crne Gore, jedini je koji snosi odgovornost za ono što je uslijedilo. Zahvaljujemo svim okupljenim gtrađanima koji su došli da nam pruže podršku uprkos tome što svjesno rizikuju jer ova Vlada sprovodi revanšizam i odmazdu prema neistomišljenicima", kazali su iz Uprave FCJK.

Koprivica je rekao da ne pripada osobama koje dižu tenzije.

"A mogao bih to povodom današnjih nemilih dešavanja ispred zgrade i u samoj zgradi resora za kulturu na Cetinju. Navešću samo nekoliko detalja:

Bitan je podatak da je ispred zgrade organizovan neprijavljeni skup, tzv. "spontano okupljanje", nezadovoljnih studenata i profesora Fakulteta crnogorskog jezika i književnosti. Naravno, sve u režiji Adnana Čirgića (dekan FCJK), koji se na protestu ponašao ne kao profesor univerziteta, nego je vrištao kao obični huligan i uličar.

Nijesam htio propustiti priliku, i pored upozorenja policije na Cetinju da je moj izlazak rizičan, pa sam izašao pred skup da pozdravim prisutne i pozovem na razgovor nekoliko profesora i studenata, što je bila i moja obaveza u datom trenutku.

Naravno, čim sam se pojavio, Čirgić je doživio delirijum tremens, što se prenijelo na jedan broj prisutnih. U pokušaju da smirim situaciju poslao sam čak i poljubac okupljenima prije nego pozovem predstavnike da uđu u zgradu, ali su već tad počele prijateljski da lete kamenice, pa sam ušao u ulaz.

Zatim je jedan broj ostrašćenih pojedinaca nasilno prodro u zgradu i pored policijskog i dežurnog obezbjeđenja, pa su i uskakali u kancelarije, vikali na zaposlene službenice praveći nered po službenim prostorijama, valjda da im na prigodan način čestitaju Osmi mart. Vjerujem da će o tom klasičnom upadu u državne prostorije i nadležni organi dati svoj sud.

Okupljenima sam u najboljoj namjeri htio saopštiti stav resornog Ministarstva da studenti FCJK nemaju razloga da brinu za svoje studiranje, da budžet još nije usvojen, itd. ali se od Čirgićeve vriske iz mase nije moglo doći do riječi.

Naravno, on je napravio vid klasične zloupotrebe studenata prvenstveno u svoje svrhe. A kad već apeluje za uplate nek se zapita koliko je dosad državnog novca otišlo na njegove apanaže kao, navodno, istaknutog kulturnog stvaraoca, pri čemu on nema zakonski osnov za sticanje tog statusa. A i inače smatram da Čirgić ima neke probleme lične prirode.

U svakom slučaju, kad god zatreba, spreman sam da sa bilo kim obavim razgovore na Cetinju, i izražavam žaljenje što se “spontani” skup pretvorio u rušilačku, huligansku akciju proboja u državne prostorije resornog Ministarstva, o čemu i pravna država mora dati svoje tumačenje.

Koliko god neredi i nemiri po Crnoj Gori nekom odgovarali, građanski mir predstavlja osnov svih perspektiva naše zemlje na putu ka EU. Svakako, u to se ne uklapaju nasilni akti poput današnjih, uz uskakanje pojedinaca u državne prostorije i pravljenje haosa po visokoj instituciji Crne Gore", poručio je Koprivica.

Bonus video: