CEDIS: Na područku opština Pljevlja, Šavnik i Žabljak palo preko 130 stubova

Iz CEDIS-a ističu da se precizni podaci o obimu štete još sumiraju, jer je nemoguće obići određene djelove mreže zbog neprohodnih puteva
89 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 14.12.2017. 16:03h

Kombinacija po mrežu izuzetno nepovoljnih meteo-uslova (težak, vlažan snijeg i obledica), koji su aktuelni ove sedmice, izazvali su oštećenja na djelovima mreže sa koje se napaja seoski kraj opština Pljevlja, Šavnik i Žabljak, saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivniog sistema (CEDIS).

Kako su naveli, prema prvim podacima sa terena, havarisano je preko 130 stubova, od kojih su sedam željezno-rešetkasti, a dva betonska. Preko 60 odsto havarija je locirano na seoskom području opštine Žabljak. Iz CEDIS-a ističu da se precizni podaci o obimu štete još sumiraju, jer je nemoguće obići određene djelove mreže zbog neprohodnih puteva.

"Oštećenja su dominantno posledica vremenskih uslova. Težak, vlažan snijeg i obledica (led oko provodnika) u kombinaciji sa jakim vjetrom, formiraju velika dodatna opterećenja na provodnicima, usled kojih dolazi do havarija na stubovima i prekida vodova. Zbog obima oštećenja i neprohodnih puteva situacija je najsloženija u Šarancima i na potezu od sela Malinsko prema Boanu. U opštini Pljevlja problemi na mreži su najizraženiji na udaljenom seoskom području (Gradac i Višnjica). Ekipe su konstantno na terenu. Teška pristupačnost mreže i konfiguracija terena otežavaju lociranje oštećenja i dopremanje materijala neophodnog za opravku I usporavaju sanaciju kvarova", navodi se u saopštenju.

Od početka godine na području Regiona 7 (Pljevlja, Žabljak, Šavnik), kako dodaju, uložena su znatna finansijska sredstva u održavanje.

"Zamijenjeno je oko 1.500 dotrajalih stubova i preko 1.000 kg (Al Fe) užeta, a ugrađeno je i više od 11.000 metara samonosivog kablovskog snopa sa ovjesnom opremom i remontovana visokonaponska i niskonaponska oprema na desetak trafostanica naponskog nivoa 10/0,4kV. Pored tekućeg, ove godine je na područu Pljevalja uloženo i preko 160.000 eura u investiciono održavanje objekata. Imajući u vidu brojne aktivnosti na pripremi mreže za zimske uslove rada, još jednom ističemo da je problem u napajanju pomenutih područja u najvećem broju slučajeva posledica faktora na koje nismo mogli uticati, tj. ekstremno nepovoljnih vremenskih uslova", navodi se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: