BS: Pravo na jezik dio korpusa ljudskih i građanskih prava; Riješiti problem finansiranja Fakulteta za crnogorski jezik

"Crna Gora, kao pravna država, mora obezbijediti puno poštovanje ustavom garantovanih prava"

3455 pregleda 16 komentar(a)
BS, Foto: Bošnjačka stranka
BS, Foto: Bošnjačka stranka

Ako građanska Crna Gora danas zaćuti na ovakav odnos prema crnogorskom jeziku, sjutra će se isto desiti i sa bosanskim, albanskim i ostalim jezicima koji su u službenoj upotrebi, navodi se u saopštenju Bošnjačke stranke.

Kako ističu, višemjesečno obustavljanje tekućeg finansiranja Fakulteta za crnogorski jezik i književnost na Cetinju neprihvatljivo je sa aspekta prava na jezik.

"Pozivamo resorno ministarstvo da novonastali problem riješi, kako štetu ne bi trpjeli profesori i studenti", navodi se u saopštenju.

Iz Bošnjačke stranke navode da je FCJK dao presudan doprinos međunarodnoj afirmaciji i standardizaciji crnogorskog jezika.

"Smatramo da je pravo na jezik, pravo na upotrebu jezika, kao i njegovo prenošenje narednim generacijama dio korpusa ljudskih i građanskih prava. Crna Gora, kao pravna država, mora obezbijediti puno poštovanje ustavom garantovanih prava", kazali su iz Bošnjačke stranke.

Na kraju ističu da Bošnjačka stranka, kao partija koja baštini vrijednosti jednakosti i ravnopravnosti, odbacuje svaki vid diskriminatorskog ophođenja.

Bonus video: