Mugošina žalba davno odbijena

AEM još u novembru ocijenio da se predsjednik Ljekarske komore neosnovano žalio na TV A1

9086 pregleda 13 komentar(a)
Mugoša, Foto: Filip Roganović
Mugoša, Foto: Filip Roganović

Agencija za elektronske medije (AEM) još početkom oktobra prošle godine odbacila je prijavu dr Aleksandra Mugoše protiv TV A1.

Predsjednik Ljekarske komore, međutim, u juče objavljenoj izjavi “Vijestima” nije objasnio da je njegov prigovor ocijenjen kao neosnovan, već samo da je pokrenuo postupak protiv te televizije zbog ponašanja njihove novinarke jer je “to ponašanje smatrao nedoličnim i neprofesionalnim”.

U Odluci AEM-a, koja je dostavljena dr Mugoši, TV A1, ali i objavljena na sajtu Agencije, podrobno je objašnjeno zbog čega je prigovor odbijen, a potom i njegova žalba.

Objašnjeno je da izbor gostiju spada u domen uređivačke slobode i slobode izražavanja emitera, a za izjave i mišljenje gostiju emisije emiter nije odgovoran, niti se može govoriti da je voditelj emisije na nepristrasan način odobrio ili omogućio njihovo ponašanje.

“Na iznošenje svog stava gosti imaju pravo u okviru svoje slobode mišljenja i izražavanja, a pravo da ga čuju imaju i gledaoci, u okviru njihovog prava na informisanje”.

Odgovarajući na njegov prigovor da su gosti emisije zbog koje se žalio iznijeli neistinite podatke o iznosu ličnih primanja predsjednika LJK, njegovom nezakonitom uticaju na predsjednika Skupštine LJK, njegovom neangažovanju u smislu poboljšanja statusa ljekara u Crnoj Gori, finansijskim zloupotrebama istog i mnogi drugi navodi koji grubo diskredituju i predsjednika LJK i Komoru, poučili su ga da je mogao da dostavi emiteru reagovanje, kao i da iznese svoje argumente protiv tih navoda u emisiji u kojoj je bio gost, a koju je emiter organizovao upravo kako bi se čula i druga strana.

“Treba imati u vidu jasnu razliku između odgovornosti gosta za date izjave, s jedne strane, i odgovornosti medija i medijskih poslenika koji doprinose njihovom prenošenju ili širenju u okviru svog zadatka da prenose informacije i ideje o pitanjima od javnog interesa, s druge strane. Mediji se ne mogu obavezno smatrati odgovornim za izjave drugih osoba, čije širenje oni pomažu. Iako oni mogu snositi određenu odgovornost ako, na primjer, usvoje ili potvrđuju određene izjave (što u konkretnoj emisiji nije slučaj), ipak, uopšteno govoreći, smatrati ih odgovornim za izjave drugih nije opravdano”, piše u odluci.

Ocijenili su i da korišćenje kvalifikacija “laže” i “opljačka” mogu zvučati grubo, ali da predstavljaju vrednosni sud voditeljke, na šta ima pravo, objašnjavajući da je dr Mugoša svoje interese mogao zaštiti u emisiji.

“Voditeljka ima legitimno pravo da iznese svoje nezadovoljstvo i argumente protiv prigovora na njen rad, pa ukoliko je izjavu podnosioca prigovora, da ono što govori nije istina i riječi ‘Sad se već koristite jeftinim trikovima’ doživjela kao insinuaciju da laže, njeno je pravo da na to odgovori, kao što je pravo gosta da na njen odgovor reaguje. Terminologija koju koristi može se okarakterisati kao tendenciozna i provokativna, ali predstavlja lični izraz voditeljke i nije razlog za upozorenje”, piše u odluci koja je “Vijestima” dostavljena kao reagovanje na izjavu dr Mugoše.

Bonus video: