Objaviće javni poziv za VTO

Fondacija “I ja imam pravo da budem mama”, 10.000 eura od Glavnog grada usmjerava na podršku liječenju neplodnosti

5355 pregleda 1 komentar(a)
Na teret FZO zakonom predviđena tri postupka, Foto: Shutterstock
Na teret FZO zakonom predviđena tri postupka, Foto: Shutterstock

Parovi iz Podgorice koji se suočavaju sa problemom neplodnosti prvi put će osim podrške Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO), za postupke dobiti i podršku lokalne uprave. Nije, međutim, poznato kada će biti objavljen takav poziv, kao ni koji su uslovi za dobijanje podrške. Nije precizirano i da li se podrška odnosi na žene bez partnera.

Sekretarijat za socijalno staranje Glavnog grada i Fondacija “I ja imam pravo da budem mama” potpisali su prije dva dana memorandum o saradnji.

Saopšteno je i da će, na osnovu tog memoranduma, Sekretarijat pomoći rad Fondacije u iznosu 10.000 eura, a da će Fondacija, “u skladu sa Pravilnikom, odrediti kojim parovima je podrška najpotrebnija”.

Iz Fondacije su “Vijestima” kazali da će informacije o toj vrsti podrške biti “javno i transparentno objavljenje na njihovom vebsajtu i društvenim mrežama, putem otvorenog konkursa.

“Svi zainteresovani građani Podgorice će moći da se prijave”, kazali su iz Fondacije, uz nadu da će lokalne vlasti i u drugim opštinama slijediti primjer Opštine Podgorica.

Prema Zakonu o obaveznom zdravstvenom osiguranju, pravo na postupke medicinski potpomognute oplodnje (MPO) na teret FZO imaju bračni, odnosno vanbračni heteroseksualni parovi i žene bez partnera. Njima se odobravaju tri postupka, transfer polnih ćelija i embriona u jajovod žene. Jedan od uslova za odobrenje postupka je da žena nije starija od 44 godine, da nema više od dvoje djece i da je jedan od supružnika, kao i žena bez partnera crnogorski državljanin.

Oblast MPO regulisana je Zakonom o liječenju neplodnosti asistiranim reproduktivnim tehnologijama iz 2009.

U okviru javnih konsultacija u pripremi Godišnjeg programa rada za 2021, iz Centra za građanske slobode Vladi su kao predlog uputili zahtjev za izmjene važećeg propisa. Podsjetili su da je u međuvremenu bilo više neuspješnih pokušaja da se to desi, te da su izmjene važećeg Zakona neophodne jer “ne prepoznaje ključne savremene mogućnosti liječenja neplodnosti”.

Iz Vlade su juče saopštili da su svi dostavljeni predlozi i sugestije proslijeđeni nadležnim resornim ministarstvima.

“Nacrtom Godišnjeg programa rada Vlade za 2021. će biti predviđen značajan broj obaveza u strateškom i normativnom okviru koje jednim dijelom obuhvataju dostavljene predloge i sugestije. Sve informacije dobijene procesom javnih konsultacija predstavljaće koristan input u pripremi finalne verzije Programa rada Vlade za 2021”, saopštili su iz Vlade.

Bonus video: