Ko su kandidati za Savjet RTCG: Žarko Mirković, Bojan Baća, Stefan Bošković...

Rok za predaju kandidatura ističe danas, a u narednih mjesec Skupština bi trebalo da imenuje novi Savjet javnog servisa

19353 pregleda 213 reakcija 22 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Za devet mjesta u Savjetu Radio-televizije Crne Gore (RTCG) do juče je podnijeto 19 kandidatura, saznaje Dan.

Rok za predaju kandidatura ističe danas, a u narednih mjesec Skupština bi trebalo da imenuje novi Savjet javnog servisa.

Za člana tog tijela u ime Crnogorske akademije nauka i umjetnosti predložen je Žarko Mirković, Unije slobodnih sindikata Marijana Camović Veličković, Saveza sindikata Nikola Tatar, Privredne komore Jovan Lekić i Unije poslodavaca Filip Lazović.

Kandidat Bosiljka Kankaraš predložena je od jedne nevladine organizacije, Darka Žugića su predložili NVO Društvo prijatelja biblioteke „Njegoš”, Biblioteka „Njegoš” i Turistička organizacija Nikšić, dok je Predrag Marsenić kandidat Crnogorskog olimpijskog komiteta i Paraolimpijskog komiteta.

Po tri NVO su predložile Veselina Drljevića i Veselina Vujanovića, dvije Iliju Lakušića, šest Ivana Miloševića, četiri Aleksandra Ćukovića, jedna Nebojšu Draškovića.

Filmski centar, Naroni muzej, Centar savremene umjetnosti, Crnogorsko narodno pozorište, Muzički centar i Kraljevsko pozorište „Zetski dom” predložili su Stefana Boškovića.

U ime organizacija koje se bave ljudskim pravima kandidati za Savjet su Amina Murić, Milica Špajak i Jovan Ulićević, dok je Univerzitet Crne Gore predložio Bojana Baću.

Prema Zakonu o RTCG, član Savjeta može biti afirmisani stručnjak iz oblasti koja je relevantna za obavljanje djelatnosti RTCG (novinarstvo, umjetnost, kultura, audio-vizuelna medijska djelatnost, sociologija, istorija, pravo, ekonomija i dr.), koji je državljanin Crne Gore, ima prebivalište u Crnoj Gori, najmanje VII-1 nivo kvalifikacije obrazovanja i najmanje pet godina radnog iskustva u oblasti relevantnoj za obavljanje djelatnosti RTCG.

Članove Savjeta imenuje Skupština.

Po zakonu, članovi Savjeta ne predstavljaju institucije ili organizacije koje su ih predložile, već svoju dužnost obavljaju samostalno, nezavisno i po sopstvenom znanju i savjesti, radi ostvarivanja interesa javnosti, u skladu sa zakonom, Statutom RTCG i drugim opštim aktima RTCG.

Niko, precizirano je zakonom, nema pravo da na bilo koji način utiče na rad člana Savjeta, niti je član Savjeta dužan da poštuje bilo čije instrukcije u vezi sa svojim radom, osim odluka nadležnog suda.

Mandat člana Savjeta počinje danom imenovanja i traje pet godina.

Isto lice može biti član Savjeta najviše dva puta uzastopno.

Smatra se da je Savjet imenovan kada je imenovano najmanje sedam članova tog upravljačkog tijela. Izuzetno, prilikom imenovanja prvog sastava Savjeta, četiri člana imenuju se na pet godina, tri člana na četiri godine, a dva na tri godine.

Članovima prvog sastava Savjeta trajanje mandata utvrđuje žrijebom predsjednik Skupštine u prisustvu predstavnika ovlašćenih predlagača članova tog tijela.

Bonus video: