reorganizacija rada u kovid bolnici

U Nikšiću otvorena dnevna bolnica za kovid pacijente sa 30 kreveta

„Imamo povećan broj zareženih i hospitalizovanih pacijenata, ali situacija je pod kontrolom. Nemamo sad neki dokaz za to, ali vjerovatno se radi o težem soju virusa koji daje težu klinićku sliku. Radi se o pacijentima sa težom kliničkom slikom“, kazao je Mitrović

14323 pregleda 145 reakcija 8 komentar(a)
Dnevna bolnica Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Dnevna bolnica Nikšić, Foto: Svetlana Mandić

Pri Opštoj bolnici Nikšić formirana je dnevna bolnica u Područnoj jedinici Zavrh, Osnovne škole "Braća Ribar", sa novih 30 kreveta, sa svim pratećim mobilijarom, i trenutno u toj bolnici terapiju prima desetak kovid pozitivnih pacijenata. To je na konferenciji za novinare kazao v.d. direktora bolnice Marko Mitrović.

„U ovom trenutku nije veliko opterećenje dnevne bolnice, koja će biti rasterećujuća za Opštu bolnicu. Uključeni smo svi, pratimo situaciju i mislim da je to dobar znak u susret novim izazovima kada je u pitanju kovid infekcija. Ono što jeste opterećenje jeste da su ljekari i ostalo medicinsko osoblje jako umorni i to je poruka građanima da poštuju mjere i na taj način olakšamo svim ovim ljudima koji su već godinu u neprekidnom radu i opterećenju“, kazao je Mitrović.

Kovid zona Opšte bolnice raspolaže sa 105 kreveta i trenutno ih je smješteno 102.

„Imamo povećan broj zareženih i hospitalizovanih pacijenata, ali situacija je pod kontrolom. Nemamo sad neki dokaz za to, ali vjerovatno se radi o težem soju virusa koji daje težu klinićku sliku. Radi se o pacijentima sa težom kliničkom slikom“, kazao je Mitrović.

Mitrović
Mitrovićfoto: Svetlana Mandić

Od početka pandemije, prema njegovim riječima 30 ljekara iz bolnice bilo je kovid pozitivno,

„Od 9.februara, kada sam stupio na mjesto v.d.direktora izvršili smo reorganizaciju rada u kovid zoni. Zahvaljujući Ministarstvu zdravlja, sa kojim imamo odličnu saradnju, uz njihovu saglasnost povećali smo broj medicinskih tehničara i sestara, i sada u svakom odjeljku kovid zone i u svakoj smjeni imamo po jednog medicinskog tehničara više, a u najtežoj kovid C zoni imamo medicinskog tehničara koji kontinuirano vrši monitoring svih pacijenata, što do sada nije bio slučaj. Stiže i novi broj medicinskog i nemidicinskog osoblja i mislim da će u narednom periodu to biti relaksirano. Mislim da ćemo dobiti pomoć i u ljekarskom kadru i ta priča će biti zaokružena“, kazao je Mitrović.