Američka ambasada donirala medicinsku opremu Opštoj bolnici Nikšić

Šef operacionog bloka, koktor Dejan Bajović, kazao je da će pomenuta donacije podići nivo zdravstvenih usluga u nikšićkoj bolnici

11126 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Američka ambasada zajedno sa predstavnicima američkih brendova iz oblasti medicinske tehnologije, „Osmi red“ i „Urion“, nikšićkoj Opštoj bolnici donirala je medicinsku opremu u vrijednosti od 40.000 eura.

"To su aparati koji vrše filteraciju svih poznatih virusa i bakterija i na taj način omogućavaju bezbjedniji rad i zaštitu prilikom laparaskopskih procedura i otvorene hiruške metode rada. Tu je i generator za napajanje ultrazvučne i elektrohiruške jedinice i na taj način smo zaokružili jednu savremenu i najmoderniju priču u oblasti kako otvorene tako i laparaskopske hirurgije. Radi se o aparatima koji će omogućiti lakši, jednostavniji i precizniji rad u hirurškim salama operacionog bloka", kazao je v.d. direktor bolnice Marko Mitrović i dodao da je kompanija „Osmi red“ donirala i 100 komada brzih testova.

Prema njegovim riječima Savez sindikata je donirao infuzionu pumpu koja je neophodna u radu kovid zone internog odjeljenja.

Šef operacionog bloka, koktor Dejan Bajović, kazao je da će pomenuta donacije podići nivo zdravstvenih usluga u nikšićkoj bolnici.

„Govorimo o samoj atraumatičnosti hiruških procedura, boravka u bolnici i svega onoga što je do sada možda opterećivalo klasičnu hirušku proceduru. Ovo je pokazatelj brze saradnje firmi i pojedinaca, resornog Ministarstva i menadžmenta Opšte bolnice", kazao je Bajović i dodao da je riječ o najsavremenijoj opremi na tržištu.

Donirana medicinska oprema
Donirana medicinska opremafoto: Svetlana Mandić

Prema riječima državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja, Velja Čađenovića, solidarnost je jedan od puteva kojim se najlakše izlazi iz pandemije koronavirusa.

„Uvijek imamo ljude dobre volje koji izdvaju sredstva itekakno potrebna zdravstvenom sistemu u ovoj teškoj situaciji, koju ublažava izuzetan danonoćni rad zdravstvenog kadra i dobra organizovanost Ministarstva zdravlja“, kazao je Čađenović i odao priznanje zdravstvenim radnicima za predanost i izuzetnu posvećenost poslu.

Kazao je da su svjesni da plate zdravstvenim radnicima nijesu adekvatne njihovoj požrtvovanosti, znanju i zalaganju, ali da se ulažu napori kako bi one bile povećane, ne precizirajući kada bi moglo da uslijedi to povećanje.

Predstavnik firme Osmi red, Nikola Golović, istakao je da su 27 godina pouzdani partneri u Crnoj Gori kroz razne donacije, posebno zdravstvenom sistemu, kao i da su nikšićkoj Opštoj bolnici i u prethodnom periodu donirali zdravstvenu opremu.

„Naša uloga je da obezbjeđujemo najsavremeniju opremu američkih i evropskih proizvođača, a kroz donacije doprinesemo što boljem pružanju zdravstvenih usluga“, kazao je Golović

Bonus video: