Novinare zbunio konkurs Željezničke infrastrukture

Iako se ne radi o poziciji za koju bi se prijavili novinari, već o željezničkom zanimanju, činjenica je da je oglas objavljen na sajtu Zavoda za zapošljavanje u petak, a da su se kandidati mogli javiti u roku od tri dana
66 pregleda 3 komentar(a)
Željeznička stanica Podgorica voz, Foto: Boris Pejović
Željeznička stanica Podgorica voz, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.12.2017. 07:55h

Željeznička infrastruktura nedavno je oglasila potrebu za žurnalistom/žurnalistkinjom, a konkurs je za kratko vrijeme postao predmet šale na društvenim mrežama, jer su se za ovu poziciju raspitivali novinari.

Iako se ne radi o poziciji za koju bi se prijavili novinari, već o željezničkom zanimanju, činjenica je da je oglas objavljen na sajtu Zavoda za zapošljavanje u petak, a da su se kandidati mogli javiti u roku od tri dana. Takođe, od kandidata je traženo da imaju srednju stručnu spremu (opšteg, tehničkog ili društvenog smjera), ali i položen stručni ispit za rad na Željeznici, na osnovu čega se može posumnjati da ŽICG već ima plan koga će zaposliti.

Žurnalist, odnosno žurnalistkinja je osoba koja je na Željeznici zadužena, između ostalog, i za unos, analizu i ažuriranje podatka.

Iz ovog preduzeća nijesu odgovorili da li se radi o potencijalno namještenom konkursu jer je trajao tri dana i da li su upoznati sa preporukom ASK da konkurs ne traja kratko zbog sumnje u moguću zloupotrebu. U odgovoru ŽICG je “Vijestima” objašnjeno da se radi o osobi koja “prati hod vozova na pruzi, daje izvještaje o dolasku, odlasku i prolasku svih vozova, objavljuje promjene u saobraćaju...”. Takođe, da to mjesto postoji po sistematizaciji i da nema veze sa novinarstvom.

Bonus video: