Bregu: 77 odsto građana Zapadnog Balkana slažu se da su odnosi u regionu bolje nego prije godinu dana

Naš cilj je da se uspostavi regionalni prostor u pogledu trgovine, investicija, digitalnog sektora i industrije i inovacija oslanjajući se na uspjeh evropskog načela četiri slobode,“ dodala je Bregu, saopšteno je iz RCC

4280 pregleda 1 komentar(a)
Foto: RCC
Foto: RCC

Generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu je rekla da 77 odsto građana Zapadnog Balkana se slaže da su odnosi u regionu bolje nego prije godinu dana.

"Nakon našeg posljednjeg sastanka u oktobru uslijedili su teški mjeseci sa novim talasom Covid-19 i novim sojevima virusa koji su stvari dodato usložnili i pogoršali. Što se tiče regionalne saradnje, velika dobra vijest bio je uspjeh samita u Sofiji u okviru Berlinskog procesa i prihvatanje Deklaracije o zelenom programu za Zapadni Balkan i Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište, što su prepoznali i građani, s obzirom da se njih 77 odsto slaže da su odnosi u regionu bolji nego prije godinu dana, što predstavlja veliki skok sa prošlogodišnjih 46 odsto", rekla je Bregu otvarajući 42. sastanak Odbora ove organizacije koji je održan danas u online formatu, saopšteno je iz RCC.

Ona je dodala da je sprovođenje zajedničkog regionalnog tržišta i ostvarivanje rezultata za samit u Berlinu njihov glavni prioritet.

"Savjet za regionalnu saradnju radi sa partnerima na definisanju i oblikovanju programa i uložit će sve svoje napore da se koordinira i prati napredak u svim oblastima politika. Naš cilj je da se uspostavi regionalni prostor u pogledu trgovine, investicija, digitalnog sektora i industrije i inovacija oslanjajući se na uspjeh evropskog načela četiri slobode,“ dodala je Bregu.

Ona je, kako je saopšteno iz RCC, predstavila Odboru izvještaj o aktivnostima Sekretarijata ove organizacije u periodu od oktobra 2020. do februara 2021. godine, koji je usvojen, i informisala članice Odbora o najvažnijim aktivnostima Sekretarijata u predstojećem periodu.

U saopštenju se dodaje da je Bregu informisala Odbor i o inicijativi iznesenoj na jučerašnjem sastanku sa predstavnicima Svjetske zdravstvene organizacije o potrebi za regionalnom zdravstvenom platformom, s obzirom da je zdravlje prioritet cijelog svijeta.

"Savjet za regionalnu saradnju i Svjetska zdravstvena organizacije će raditi na iznalaženju načina saradnje kako bi se ova tema otvorila u okviru zajedničkog regionalnog tržišta, ali i projekta "Omladinska laboratorija Zapadnog Balkana", koji sprovodi Savjet, a finansira Evropska unija, i strategije Jugoistočna Evropa 2030. na čijoj izradi Savjet za regionalnu saradnju trenutno radi zajedno sa regionalnim partnerima.

U nastavku sastanka, zamjenica generalne sekretarke Savjeta za regionalnu saradnju Tanja Miščević informisala je učesnice Odbora o tome dokle se stiglo sa strategijom Jugoistočna Evropa 2030. čiji je prvi nacrt Savjet već pripremilo i koji se trenutno nalazi u procesu nacionalnih konsultacija u regionu.

Očekuje se da će strategija Jugoistočna Evropa 2030. biti finalizirana do narednog sastanka Odbora Savjeta za regionalnu saradnju kako bi potom bila odobrena na samitu Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi u junu 2021. godine u Antaliji.

Generalna sekretarka je istakla izvanrednu sinergiju između Savjeta za regionalnu saradnju i trenutnog predsjedavajućeg Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi i Evropske unije i dodala da je "regionalna saradnja imala koristi od izuzetno posvećene Ankare kao predsjedavajuće Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi, koja koordinira napore da Proces postane efikasniji i da se sinergija sa Vijećem za regionalnu saradnju dodato pojača"

Bonus video: