Rješavaju problem deponije na Tari

Kolašinska deponija u Bakovićima, gdje se već tri decenije odlaže otpad, formalno je i dalje privremeno rješenje

2899 pregleda 1 komentar(a)
Česti požari: Deponija Bakovići, Foto: Dragana Šćepanović
Česti požari: Deponija Bakovići, Foto: Dragana Šćepanović

Izgradnja reciklažnog dvorišta sa sortirnicom, deponije čvrstog otpada, kao i deponije za građevinski otpad u Kolašinu, u planu su Komunalnog preduzeća za ovu godinu.

Ti projekti bili su planirani lokalnim planovima od 2016. do 2020. godine, ali još nijesu realizovani.

Sada iz Komunalnog preduzeća kažu da je neophodno što prije unaprijediti sistem upravljanja otpadom, a za to će im, kažu, biti potrebni ozbiljni investicioni projekti.

“Takođe, preduzeće čini napore da aplicirajući kod međunarodnih institucija u EU dobije sredstva za započinjanje sistema odlaganja otpada u polupodzemnim kontejnerima. Prva faza obuhvatila bi uže gradsko jezgro, a potom i sva naselja, osim ruralnog dijela opštine. U svim aktivnostima neophodno je uključivanje opštine i nedležnih sekretarijata, kako bi što uspješnije aplicirali za finansijska sredstva iz kapitalnog budžeta države i sredstva iz evropskih fondova“, piše u planu aktivnosti za ovu godinu kolašinskog Komunalnog preduzeća.

Gradska deponija u Bakovićima, gdje se već tri decenije odlaže otpad, formalno je i dalje privremeno rješenje.

Nalazi se na obali Tare, a u neposrednoj blizino industrijske i biznis zone.

Iz Komunalnog preduzeća su više puta objašnjavali kako im je zahtjevno održavanje te lokacije, kao i da se, zbog invensticionog buma u Kolašinu, iz mjeseca u mjesec količina otpada povećava.

Problem deponije su i česti požari.

Bonus video: