kavarić i vujošević će primati naknadu, miranović i vujačić se odrekle

Podgoričani dobili svoj NKT: Iz kabineta Vukovića tvrde da ih Vlada ignoriše

Iz kabineta Vukovića rekli su da su polovinom decembra uputili dopis Vladi i ukazali na “potrebu koordinirane saradnje”

109823 pregleda 801 reakcija 110 komentar(a)
Pratiće i primjenu mjera, Foto: Savo Prelević
Pratiće i primjenu mjera, Foto: Savo Prelević

Ljekari Nebojša Kavarić i Novica Vujošević dobiće naknadu za rad u Komisiji za zaštitu i unapređenje zdravlja na teritoriji Glavnog grada, dok su se Vesna Miranović i Slađana Vujačić odrekle takve naknade.

To su “Vijestima” kazali juče iz PG biroa, u odgovorima na pitanja u vezi sa najavom gradonačelnika Ivana Vukovića da će na formirati “posebno stručno tijelo” za praćenje epidemije.

“Ljekari koji čine sastav novoformirane Komisije imaju zadatak da prate implementaciju i poštovanje mjera propisanih od strane Instituta za javno zdravlje, da prate epidemiološku situaciju u sistemu Glavnog grada koji broji nekoliko hiljada ljudi, rad organa i službi koji daju doprinos u kontroli poštovanja mjera građana, upućuju sugestije svima koji mogu uticati na stanje javnog zdravlja, tj. da sprovode sve mjere i radnje u cilju unapređenja epidemiološkog stanja... Naknadu za rad će dobiti koordinator dr Nebojša Kavarić, epidemiolog dr Novica Vujošević, dok su se dr Vesna Miranović i dr Slađana Vujačić odrekle naknade za rad”, piše u odgovoru “Vijestima” na pitanje o prirodi angažmana članova najavljene komisije.

Dodaje se i da je zadatak komisije da “sarađuje i pomaže u radu Opštinskog tima za zaštitu i spasavanje”, da taj tim “kontinuirano radi na sprovođenju mjera i radnji u cilju zaštite stanovništva”.

“Ali i ublažavanja posljedica izazvanih epidemiološkom situacijom”, navode iz Glavnog grada, dodajući da opštinski timovi nisu sastavljeni isključivo od ljekara.

“A epidemiološka situacija u državi, broj oboljelih opominje da je neophodno preduzeti sve neophodne mjere da se zaštiti javno zdravlje. Glavni grad, kao i mnoge druge lokalne samouprave je u više navrata istakao da smatramo da komunikacija Vlade, Ministarstva zdravlja i lokalnih samouprava nije na zadovoljavajućem nivou”, kazali su “Vijestima”.

Kavarić je do skoro bio direktor podgoričkog Doma zdravlja, Vujošević je epidemiolog u penziji, Miranović je bila pomoćnica bivšeg ministra Kenana Hrapovića i članica nekadašnjeg Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT), a Vujačić zamjenica gradonačelnika.

Komentarišući najavu Vukovića da će formirati komisiju, državni sekretar u resoru zdravlja Borko Bajić rekao je juče na konferenciji MZ i IJZ da ne vidi razlog zašto bi se formiralo neko paralelno tijelo.

“Dobrodošao je svaki predlog da se ojačaju postojeći mehanizmi, a ne da se duplira i slabi uticaj”, rekao je on.

Janko Odović iz Ministarstva finansija kazao je da je neophodno da lokalna i centralna vlast sarađuju i zajedno obezbijede poštovanje mjera.

Iz kabineta Vukovića rekli su da su polovinom decembra uputili dopis Vladi i ukazali na “potrebu koordinirane saradnje”.

“Na navedeni dopis nikada nijesmo dobili odgovor. Odgovor je izostao i na nekoliko dopisa koji se uslijedili nakon ovog”, kazali su iz PG biroa.

Podsjetili su da nadzor nad sprovođenjem propisa za suzbijanje epidemije koronavirusa vrše inspektori Uprave za inspekcijske organe, odnosno Komunalna inspekcija Glavnog grada, a da komunalni policajci djeluju preventivno.

Preminulo 13 osoba, u Rožajama masovno kršene mjere

Analizom 2.113 uzoraka, do juče u 15 sati registrovana su 572 nova slučaja infekcijenovog koronavirusa, saopštili su iz IJZ.

Institutu je prijavljeno i 13 smrtnih ishoda povezanih sa kovidom-19 i to kod pacijenata iz Podgorice (4), Nikšića (2), Ulcinja (2), Herceg Novog (1), Cetinja (1), Bijelog Polja (1), Berana (1) i Plužina (1). Najmlađi preminuli imao je 57, a najstariji 91 godinu.

Do juče u 15 sati prijavljen je oporavak kod 631 pacijenata.

Do juče je vakcinisano 3.206 osoba.

Direktor IJZ Igor Galić rekao je juče da je epidemiološka situacija u Crnoj Gori složena i vrlo ozbiljna, da se već duže procenat pozitivnih od ukupnog broja testiranih kreće između 25 i 30 odsto.

“Da bismo rekli da kontrolišemo epidemiju, taj odnos mora da bude pet odsto”, rekao je Galić.

Kazao je i da su “okupljanja su veliki epidemiološki rizik”.

“Problem je lokalna transmisija. Pokušavaju se razbiti okupljanja, u smislu da je to veliki epidemiološki rizik”, kazao je on, komentarišući mjere koje se odnose na uslove za ulazak u Crnu Goru.

Masovno lokalno okupljanje, međutim, registrovano je juče u Rožajama, na sahrani Rafeta Husovića, doskorašnjeg predsjednika Bošnjačke stranke i nekadašnjeg potpredsjednika Vlade.

Prema važećim naredbama, sahrane se obavljaju isključivo u užem krugu porodice, uz dozvoljeno prisustvo najviše 10 osoba.

Prema snimku Radio-televizije Rožaje, koja je prenosila sahranu, na gradskom trgu u tom gradu juče je bilo najmanje više stotina okupljenih.

Direktor IJZ juče je kazao i da će izbori u Nikšiću “biti veliki epidemiološki rizik”.

Odović je rekao da ako budu sprovedeni uz poštovanje epidemioloških mjera, “neće postojati rizik za povećanje broja oboljelih”.

Izbori u Nikšiću biće održani u nedjelju.

Ako oba roditelja rade u od naredbe izuzetim djelatnostima, jedan ima pravo na odsustvo

Nakon što su se u srijedu obratili javnosti bez prisustva novinara, te saopštili nove mjere, Ministarstvo zdravlja i IJZ juče su organizovali konferenciju “u cilju pojašnjenja” onoga što su saopštili dan ranije.

Najviše dilema izazvala je naredba, prema kojoj je za kretanje među opštinama, osim potvrde, neophodno pokazati i ugovor o radu. i Iz Sindikata medija juče su ukazali da i među novinarima postoje oni koji rade na crno, ali i frilenseri, koji nisu ogovorno vezani.

Bajić je kazao da se za takva kretanja može uvijek naći rješenje u dogovoru sa opštinskim štabovima, odnosno Ministarstvom unutrašnjih poslova.

Odović je rekao i da ukoliko neko ne želi da pokaže ugovor o radu nadležnim organima prilikom obavljanja posla, ne mora to da uradi.

“Dovoljno je da vam poslodavac da nalog za službeno putovanje ili radni nalog ili bilo šta da ste baš vi morali da obavite radni zadatak u vrijeme koje je predviđeno da ne budete na ulici”, rekao je on.

Odović je kazao i da, ako oba roditelja djece do 11 godina i druge koji imaju pravo na plaćeno odustvo rade u institucijama koje su izuzete, jedan može da podnese zahtjev.

“Imaće pravo na naknadu, jer je to jedino moguće i pravično”, kazao je on.