Borovinić Bojović: Zdravstveni sistem Crne Gore daje maksimum u borbi protiv koronavirusa

Borovinić Bojović je istakla da nabavka vakcina i sama vakcinacija protiv novog koronavirusa predstavlja jedan od najvećih logističkih, ali i javno-zdravstvenih izazova modernog vremena

12235 pregleda 30 reakcija 35 komentar(a)
Borovinić Bojović, Foto: Vlada Crne Gore
Borovinić Bojović, Foto: Vlada Crne Gore

Zdravstveni sistem Crne Gore daje svoj maksimum u borbi protiv koronavirusa, ali i pružanju zdravstvenih usluga koje poboljšavaju, održavaju ili obnavljaju zdravlje pojedinaca, poručila je ministarka zdravlja, Jelena Borovinić Bojović.

Ona je u video poruci, u okviru kampanje "Potpisujem", koju realizuje Vlada Crne Gore povodom 100 dana rada, saopštila da Ministarstvo zdravlja upravlja nacionalnim kovid odgovorom na nekoliko frontova.

Borovinić Bojović je istakla da nabavka vakcina i sama vakcinacija protiv novog koronavirusa predstavlja jedan od najvećih logističkih, ali i javno-zdravstvenih izazova modernog vremena.

"U prvih stotinu dana rada Vlade radili smo naporno i bili proaktivni. 6. decembra započeli smo pregovore za nabavku vakcina bilateralnim odnosima, i to direktnim pregovorima Vlade Crne Gore i Vlade Rusije, sa Narodnom Republikom Kinom, sa proizvođačima Moderna, Džonson i Džonson, Fajzerom i dogovorene su 50.000 doza vakcine Sputnjik V, 201.200 kineskih Sinofarm vakcina, i u toku su intenzivni dogovori za još 200.000 Sputnjik vakcina", navela je Borovinić Bojović.

Ona je kazala je i da su u toku pregovori sa kompanijom Fajzer o nabavci 150.000 doza vakcina.

"Izmirili smo sve obaveze prema COVAX programu kroz koji očekujemo 84.000 vakcina Astra Zeneke. U Crnu Goru je stiglo ukupno 42.000 vakcina, isporučeno je 10.000 od ugovorenih 50.000 doza ruskih Sputnjik V vakcina . 30.000 doza kineske vakcine Sinofarm, koje su stigle u Crnu Goru, donacija su Narodne Republike Kine“, rekla je Borovinić Bojović.

Iz Vlade je saopšteno da je Ministarstvo zdravlja, u cilju pravovremene pripreme, kako administrativne tako i organizacione, za upotrebu vakcina protiv COVID-19, je izradilo Nacionalnu strategiju za uvođenje distribucije i primjenu COVID-19 vakcina.

"Pripremili smo zdravstveni sistem za odgovor na proces imunizacije stanovništva i uspješno započeli imunizaciju prioritetih grupa. Do sada je vakcinisano oko 3.500 građana, nakon što su vakcinisani pripadnici prioritetnih grupa, počela je masovna vakcinacija starijih od 80 godina. U skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije primijenjuju se najnovije smjernice za liječenje COVID-19 pacijenata", navela je Borovinić Bojović.

Kazala je da je menadžment Ministarstva zdravlja stalno na prvoj liniji odbrane od korona virusa, ali da uspješno rješava i manje vidljive zadatke, kao što su planiranje zdravstvene radne snage, upravljanje raspoloživim resursima, bolničkim krevetima opremom, ljekovima.

"Koristićemo digitalna rješenja i afirmisati Digitalno zdravlje u cilju efikasnijeg planiranja i kontrole u zdravstvu. Platforma Klinički menadžment samo je jedno od digitalnih rješenja na kojima smo u prvih stotinu dana intenzivno radili. Od sada ćemo imati generisane izvještaje o popunjenosti hospitalnih COVID-19 kapaciteta u broju kreveta, respiratora, kiseoničkih mjesta, ali i menadžement u dijelu ljudskih resursa, praćenje broja kovid pozitivnog medicinskog i nemedicinskog osoblja", rekla je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da su u resoru zdravlja radili i na drugim rješenjima, među kojima su nacionalni Call centar 1717 putem kojeg građani mogu da iskažu zainteresovanost za vakcinaciju, kao i upitnik na sajtu www.covidodgovor.me.

„Pokrenuli smo Medical inventory platformu za praćenje stanja zaliha ljekova, opreme, koja planira i predviđa potrebe i formira alarm u slučaju devijacija“, navela je Borovinić Bojović.

Poručila je i da bi se zaustavilo urušavanje javno – zdravstvenog sektora dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, predstavnici resora zdravlja su onemugućili da direktori javno-zdravstvenih ustanova imaju neograničen broj mandata.

„Ojačali smo i proširili saradnju sa evropskim i UN institucijama, NATO-om, kao i diplomatsko-konzularnim predstavništima, a rezultat toga je pomoć kroz brojne oblike saradnje i donacije preko 1.5 milion eura“, kazala je Borovinić Bojović.

Poručila je da je njen osnovni prioritet zdravlje svih građana i građanki Crne Gore i transparentni zdravstveni sistem okrenut njihovim potrebama.

Bonus video: