Studenti Filološkog digli glas za svoja prava: Hoćemo bolju praksu i "Bolonju"

Predsjednik Saveza studenata Filološkog fakulteta Strahinja Vasiljević rekao je da su potpisivanje peticije inicirali sami studenti, koji su početkom semestra ukazali na probleme sa kojima se sreću
66 pregleda 5 komentar(a)
Filološki fakultet Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Filološki fakultet Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 13.12.2017. 19:07h

Na Filološkom fakultetu u Nikšiću studenti potpisuju peticiju kojom traže bolje opšte uslove na toj viskoobrazovnoj instituciji.

Predsjednik Saveza studenata Filološkog fakulteta Strahinja Vasiljević rekao je da su potpisivanje peticije inicirali sami studenti, koji su početkom semestra ukazali na probleme sa kojima se sreću.

„Žalili su se na nemogućnost izlaska na ispit ukoliko student ima tri ili više izostanaka, na neorganizovanje popravnih kolokvijuma, neredovnost predavanja i konsultacija sa profesorima. To su sve stvari koje su studentima jako bitne i koje su nas kao njihove predatavnike pokrenule da ovo uradimo“, kazao je Vasiljević “Vijestima”.

Prema njegovim riječima ne radi se o novim problemima, jer oni postoje odranije. Ali, kaže, ako se sami ne izbore da se riješe teško će, to drugi neće uraditi umjesto njih.

„Stalno je bilo priče o tome da se treba poraditi na pravima studenata, na zastupanju njihovih interesa, jer brojka od 1.500 studenata na Filološkom fakultetu nije mala. Ljudi treba da malo više mare za naše potrebe i interese. U zadnje vrijeme uprava fakulteta nema previše sluha za naše zahtjeve“, tvrdi Vasiljević.

Nakon potpisivanja peticije i dovoljnog broja potpisa studenata, ne precizirajući koliki je to broj, Vasiljević je kazao da će peticiju dostaviti upravi fakulteta od čijih poteza će zavisiti i njihovi dalji koraci.

Peticijom studenti traže obavezne popravne kolokvijume, neuslovljavanje izlaska na završni ispit i sve provjere znanja, bolju tehničku opremljenost kabineta, za nastavu, bolju infrastrukturu, prije svega modernizaciju biblioteke i nabavku stručne literature, bolju opremljenost internet sale.

„Tražimo bolju primjenu Bolonjske deklaracije, redovnost predavanja i konsultacija sa profesorima, osnivanje debatnog kluba i studentskog časopisa, bolju i kvalitetniju stručnu praksu“, kazao je Vasiljević.

Peticijom se traže i studentska putovanja edukativnog karaktera, veća mogućnost za mobilnost i na strane visokoobrazovne ustanove, kao i uspostavljanje saradnje sa diplomatskim predstavništvima stranih država u Crnoj Gori, zemalja čiji jezici se studiraju na Filološkom fakultetu.

Dekan fakulteta, prof. dr Dragan Bogojević, nije želio da komentariše potpisivanje peticije i zahtjeve studenata jer, kako je kazao, nije ni upoznat.

Filološki fakultet je odvajanjem od Filozofskog osnovan u oktobru 2015. i nalazi se u istoj zgradi u kojoj je smješten i Filozofski. Na tom fakultetu postoji sedam studijskih programa.