Radović, Žižić i Radulović hoće na čelo Vrhovnog suda

Za predsjednika Vrhovnog suda može biti biran kandidat koji ima radno iskustvo od najmanje 15 godina kao sudija ili državni tužilac, ali i da se odlikuje profesionalnom nepristrasnošću, visokim stručnim i moralnim kvalitetima...

64696 pregleda 63 reakcija 30 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Sudija Vrhovnog suda Miraš Radović, sutkinja Apelacionog suda Milenka Žižić i sudija podgoričkog Suda za prekšaje Rajko Radulović u trci su za predsjednika Vrhovnog suda, saopšteno je Vijestima.

Tri kandidature stigle su na ponovljeni oglas Sudskog savjeta, čiji članovi će sačekati ponedjeljak kako bi provjerili da li će neko prijavu poslati i putem pošte.

Bivši ministar pravde Miraš Radović preko 30 godina je u sudstvu, gdje je prošao put od sudije Osnovnog suda u Kolašinu, preko Višeg suda u Podgorici, Ustavnog suda i trenutno Vrhovnog suda...

Ministar je postao 2006. godine, u Vladi Željka Šturanovića.

Radović je član i više radnih grupa za realizaciju projekata, ali i komisija za provjeru znanja na državnom i pravosudnom ispitu...

Žižićeva je bila sudija Osnovnog suda u Nikšiću, pa onda Višeg suda u Podgorici. Prije sedam godina - 2014. izabrana je za sudiju Apelacionog suda.

U Višem sudu vodila predmete koji se tiču ratnih zločina - “Morinj” i “Deportacije”...

Takođe, bila je u vijeću Apelacionog suda koje je oborilo prvostepenu presudu za “državni udar”, kojom su, između ostalih, lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni na po pet godina zatvora.

Za nasljednika Vesne Medenice, prijavio se i dugogodišnji sudija Suda za prekršaje u Podgorici Rajko Radulović.

On je u protekloj godini imenovan i za mentora u Centru za obuku u sudstvu i tužilaštvu.

Sudski savjet je novi oglas raspisao 19. februara, ali ga je “Službeni list” objavio tek 25. februara, zbog čega se rok od 15 dana računa od tog dana, tako da je konkurs istekao juče.

Kandidat, koji želi u fotelju doskorašnje, dugogodišnje predjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, mora da ispunjava uslove predviđene Zakonom o Sudskom savjetu i sudijama.

“Uz prijavu na oglas, kandidat dostavlja dokumenta propisana članom 46 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, u originalu ili ovjerenoj kopiji. Prijava na javni oglas podnosi se na obrascu koji je dostupan svim kandidatima u prostorijama svih sudova, kancelariji Sudskog savjeta i na veb stranici Sudskog savjeta”, piše u oglasu.

Medenica je pred kraj prošle godine napustila fotelju u vrhu pravosuđa zbog čega je Sudski savjet već 31. januara donio odluku da odmah objavi oglas za to mjesto.

Prvi oglas objavljen je 11. januara, ali tada nije bilo zainteresovanih kandidata, zbog čega je Sudski savjet do izbora novog predsjednika Vrhovnog suda imenovao sutkinju Vrhovnog suda Stanku Vučinić za vršioca dužnosti predsjednika tog suda.

Za predsjednika Vrhovnog suda može biti biran kandidat koji ima radno iskustvo od najmanje 15 godina kao sudija ili državni tužilac, ali i da se odlikuje profesionalnom nepristrasnošću, visokim stručnim i moralnim kvalitetima...

Bonus video: