KCCG: Uspješno obavljene još dvije transplantacije bubrega

Kaštelan je poručio građanima Crne Gore da daruju organe nakon moždane smrti kako bi drugima produžili život
307 pregleda 2 komentar(a)
Klinički centar Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Klinički centar Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.12.2017. 18:07h

Transplantacioni tim Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) je, uz podršku kolega iz Kliničkog bolničkog centra (KBC) Zagreb, uspješno obavio još dvije transplantacije bubrega od živog srodnog donora.

Kako je saopšteno iz KCCG-a, te transplatacije urađene su proteklog vikenda, 9. i 10. decembra.

„Prva transplantacija urađena je kod primaoca ženskog pola starosti 38 godina, kome je donor bila tetka. Druga transplantacija je urađena kod primaoca muškog pola starosti 25 godina, kome je donor bubrega bila majka“, saopštili su iz KCCG-a.

Kako su kazali, svi pacijenti su u Intezivnoj jedinici Klinike za nefrologfiju i stabilnog su stanja, bez komplikacija u preoperativnom i postoperativnom toku.

Urolog iz KBC Zagreb Željko Kaštelan je kazao da, sa kolegama iz Crne Gore, pet godina uspješno obavljaju transplantacije bubrega.

“I ovaj put je bilo uspješno. Napravili smo dvije obiteljske transplantacije bubrega. I primatelji, i davatelji se osjećaju dobro”, kazao je Kaštelan.

Na pitanje novinara da li je zabrinut što sve mlađi ljudi imaju problema sa bubrezima, Kaštelan je odgovorio negativno, navodeći da se radi o dobroj zdravstvenoj službi i ranom otkrivanju bolesti.

“Zapravo to je rezultat dobre zdravstvene službe i ranog otkrivanja bolesti bubrega. Mi tako transplantiramo ljude koji još nijesu na dijalizi, tako da to nije nikakvo iznenađenje”, pojasnio je Kaštelan.

On je, kako se navodi u saopštenju, sa zadovoljstvom istakao uspešno razvijen transplantacioni program u Hrvatskoj jer se izvode uglavnom kadaverične transplantacije.

Kaštelan je poručio građanima Crne Gore da daruju organe nakon moždane smrti kako bi drugima produžili život.

On je kazao da je u Hrvatskoj razvijena kadaverična transplantacija bubrega, i dodao da je ta država po svom transplantacijskom uspjehu prepoznata u Evropi i svijetu.

„Znate da je Hrvatska u samom Svjetskom vrhu i po broju darivatelja organa, što je veoma bitno za transplantacije, ali i po broju transplantiranih jetri, bubrega i srca,. Dakle, mi imamo zaista dobro razvijen kadaverični program transplantacije tako da mi nemamo toliku potrebu da uzimamo od obitelji bubrege i dajemo ih članovima njihovih obitelji“, navodi Kaštelan.

Kako dodaje, obiteljska transplantacije se rijetko izvodi u Hrvatkskoj.

„To je sljedeći korak za Crnu Goru. To je nešto na čemu radimo. Dakle, dokazati cerebralnu (moždanu) smrt i dobiti pristanak od obitelji za darivanje organa onima kojima je to potrebno“, kazao je Kaštelan.

On je poručio javnosti „darivajte organe nakon svoje smrti, jer oni isto idu pod zemlju, ne služe ničemu ako ih ne darivate”.

Nefrolog i Nacionalni koordinator za transplantacioni program u Crnoj Gori, Marina Ratković, je, kako je saopšteno, akcenat stavila značaj kadaverične transplantacije.

"Uradili smo uspješno još dvije transplantacije i nadam se da ćemo nastaviti u tom pravcu. Mi ono što najviše priželjkujemo između ovih turnusa transplantacija - da imamo i kadaveričnu transplantaciju”, kazala je Ratković.

On je ukazala na današnju dobrovolju akciju davanja krvi.

„Hajmo da se organizujemo dobrovoljno da pričamo na svim nivoima o zaveštanju organa poslije iznenadne ili prirodne smrti, koja obezbeđuje zakonske principe, da o tome pričamo i da bude to jedan kontinuirani slijed, da mijenjamo i navike i razmišljanja. Prvo, u našim porodicama pa dalje” navela je Ratković.

Kako je saopštila, od 34 do sada izvedene transplantacije bubrega, u Crnoj Gori je samo jedna bila kadaverična.

Bonus video: