Tempo vakcinisanja zavisi od interesovanja i dostupnih doza

Dom zdravlja Podgorica trenutno ima 1.000 prijavljenih iz ove prioritetne grupe, ali i 750 osoba prijavljenih za kućnu posjetu, odnosno imunizaciju kod kuće.
“Međutim, taj broj stalno varira”, kazala je Piranićeva.

48236 pregleda 195 reakcija 87 komentar(a)
Terzići u Domu zdravlja nakon vakcinacije, Foto: Aleksandar Cvijović
Terzići u Domu zdravlja nakon vakcinacije, Foto: Aleksandar Cvijović

Podgoričani Vidosava i Radosav Terzić juče su se vakcinisali u podgoričkom Domu zdravlja. Terzići su vakcinisani kao prioritetna grupa - imaju iznad 80 godina.

Vidosava za “Vijesti” kaže da je bila iznenađena - za vakcinaciju su se preko ostavljenog telefonskog broja prijavili prekjuče, a već juče dobili termin i primili vakcinu.

Ona je rekla i da su odmah nakon jučerašnje vakcinacije dobili termin za revakcinaciju, a da su je ljubazni medicinski radnici obavijestili da će je još jednom podsjetiti na to, kada za to dođe vrijeme.

Do sada se u podgoričkom Domu zdravlja vakcinisalo preko 740 osoba iz ove rizične grupe.

Glavna sestra za imunizaciju Aida Piranić kazala je “Vijestima” da je mali procenat onih koji se do sada nisu odazvali na zakazanu imunizaciju, a da se uglavnom radi o osobama koji su vakcinu morali odložiti zbog bolesti, loših nalaza...

Dom zdravlja Podgorica trenutno ima 1.000 prijavljenih iz ove prioritetne grupe, ali i 750 osoba prijavljenih za kućnu posjetu, odnosno imunizaciju kod kuće. “Međutim, taj broj stalno varira”, kazala je Piranićeva.

Ističe i da sve ide planiranom dinamikom, a u skladu sa isporukom doza vakcina.

“Sve ide po utvrđenoj dinamici i planu”, kazala je Piranićeva.

Navodi i da se vakcinacija sprovodi na više punktova u Podgorici, a po jednom u opštini Tuzi i gradskoj opštini Golubovci.

“U ponedjeljak kreće i revakcinacija zdravstvenih radnika”, rekla je Piranićeva.

Pojašnjava i da prema protokolu, najviše pet pacijenata u jednom trenutku može biti na punktu. Prolaze informativni pregled i kratku provjeru zdravlja kod ljekara, koji nakon toga izdaje nalog za vakcinaciju, ali i određuje termin za revakcinu.

“Pacijenti nakon toga do 30 minuta moraju biti u krugu punkta”, istakla je Piranićeva. Dodala je i da pred termin za revakcinu, pacijentu stiže poruka sa napomenom na ostavljeni broj telefona.

Interesovanje i broj vakcina diktiraju i dinamiku

Iz Ministarstva zdravlja juče su “Vijestima” kazali da obuhvat vakcinacije i dinamika zavise od više faktora, a da su najvažniji - interesovanje stanovništva i rapoloživost, odnosno isporuka vakcina.

“Očekujemo u narednom periodu isporuku dovoljnih količina vakcina Astra Zeneka, Sputnjik V, Fajzer-Biontek i Sinofarm dovoljnih da masovnu vakcinaciju svih prioritenih grupa započnemo već u toku marta”, rekao je državni sekretar u tom resoru Borko Bajić.

Podsjetio je da se vakcinacija odvija u skladu sa nacionalnom strategijom, te da su, u skladu sa predlogom prioritetnih grupa, dosad vakcinisani štićenici domova za stare i institucija za smještaj lica sa težim poremećajima razvoja, osoblje u tim institucijama koje brine o štićenicima, kao i zdravstveni radnici i saradnici, te ostalo osoblje u zdravstvenim ustanovama koji rade sa kovid inficiranim licima i njihovim kontaktima.

“I započeta je imunizacija u glavnom gradu svih lica starosti 80 i više godina”, rekao je on.

Bajić je kazao i da eventualno odlaganje imunizacije jedne prioritetne grupe, ne odlaže vakcinaciju u drugoj.

“Svi koji se nisu vakcinisali u prioritetnoj grupi kada je planirano prema planu imunizacije iz bilo kog razloga, pa i odlaganja zbog epidemioloških pravila pri vakcinaciji, mogu se naknadno imunizovati u vrijeme kada će se odvijati imunizacija ostalih grupa prema prioritetima”, pojasnio je on.

Kapaciteti dovoljni, od 44.000 doza utrošeno 7,6 odsto

Iz resora zdravlja kazali su i da su kapaciteti opredijeljeni za imunizaciju dovoljni, te da su sa biroa rada angažovali dodatno osoblje.

“Ministarstvo zdravlje dobilo je saglasnost Ministarstva finansija da u cilju adekvatnog sprovođenja vakcinacije angažuje sa Zavoda za zapošljavanje oko 240 zdravstvenih radnika od čega i ograničen broj ljekara koji su malobrojni na birou rada”, kazao je Bajić.

U Crnu Goru do sada je dopremljeno 44.000 doza vakcina. Zaključno sa prekjuče, aplicirane su 3.374 doze. Zainteresovani se o broju vakcinisanih mogu informisati putem vebsajta www.covidodgovor.me. Na istoj stranici, mogu da se prijave svi koji su zainteresovani da prime vakcinu.

Bonus video: