zaraženo i troje zaposlenih

U Domu za stare u Risnu inficiran 31 korisnik: Primili prvu dozu vakcine, očekuje se da neće biti komplikacija

Kako su kazali iz Instituta za javno zdravlje (IJZ), testiranje je uslijedilo nakon što je jedna od zaposlenih osoba u Domu za stare prijavila da je pozitivna na koronavirus

31100 pregleda 125 reakcija 25 komentar(a)
Dom starih Grabovac, Foto: Dom Starih Grabovac
Dom starih Grabovac, Foto: Dom Starih Grabovac

U Domu za stare "Grabovac" u Risnu inficiran je koronavirusom 31 korisnik i troje zaposlenih.

Kako su kazali iz Instituta za javno zdravlje (IJZ), testiranje je uslijedilo nakon što je jedna od zaposlenih osoba u Domu za stare prijavila da je pozitivna na koronavirus.

"Odmah nakon otkrivanja indeksnog slučaja, brzim antigenskim testom infekcija je potvrđena kod 13 od 26 testiranih korisnika. Tokom jučerašnjeg dana, epidemiološka služba Doma zdravlja Kotor je obavila PCR testiranje još 51 korisnika i 28 zaposlenih u Domu za stare "Grabovac". Na osnovu rezultata koji su za sada dostupni, na koronavirus ukupno je pozitivan 31 korisnik i 3 zaposlenih", kazali su iz IJZ.

Kako je potvrđeno iz Doma za stare, svi korisnici koji su inficirani koronavirusom su trenutno dobrog opšteg zdravstvenog stanja i nalaze se u izolaciji.

"S obzirom na to da su primili prvu dozu vakcine protiv koronavirusa, očekuje se da neće doći do razvoja komplikacija i teže kliničke slike što je upravo i jedan od glavnih ciljeva vakcinacije."

Ističu da trenutna epidemiolška situacija u Domu dodatno naglašava značaj dvije stvari:

"a) pravilnog i strogog pridržavanja opštih mjera prevencije nakon sprovedene vakcinacije s obzirom na to da se optimalna zaštita vakcinisanih osoba koje nijesu bolovale od Kovida-19 obezbjeđuje tek nakon primljene dvije doze vakcine; b) pravovremene i kompletne vakcinacije svih kategorija stanovnika"

Iz IJZ su apelovali na građane kojima predstoji vakcinacija da sa dodatnom pažnjom poštuju opšte preventivne mjere, kako se ne bi izložili virusu u danima pred ili neposredno nakon vakcinacije što može značajno uticati na učinkovitost ovog procesa.

"Institut za javno zdravlje nastavlja da intenzivno prati epidemiološku situaciju u pomenutoj ustanovi i pružiće svu neophodnu podršku i pomoć iz domena našeg rada i zakonskih nadležnosti", zaključili su iz IJZ.

Preporučujemo za Vas